Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kahramanmaraş'taki araştırma enstitüsünün açılışında yaptığı konuşmada, ülkede kullanılan tohumlarla ilgili yanlış inanışların olduğunu ancak Türkiye'nin son dönemlerde Ar-Ge çalışmalarıyla yerli tohum üretiminde önemli yerlere geldiğini söyledi.

TOHUMLARI DIŞARIDAN İTHAL ETTİĞİMİZİ SÖYLÜYORLAR..
Bu konuda özellikle İsrail tohumlarıyla ilgili yanlış inanışlar bulunduğunu vurgulayan Fakıbaba, şöyle konuştu: "Ülkemizde üretilen tohumların yüzde 70'i bakanlığımızca geliştirilmektedir. Bazen arkadaşlar domatesin tohumunu bile dışarıdan ithal ettiğimizi söylüyorlar. Bırakın tarım bakanı olarak, bir Türk vatandaş olarak bu durum beni çok üzüyor. Oysa hem devletin, hem enstitülerimizin hem de özel sektörün yaptığı o kadar güzel Ar-Ge çalışamaları var ki diğer ülkeler arasında sıraya girebilecek yere sahibiz."

İSRAİL'E DOMATES TOHUMU İHRAÇ EDİYORUZ
Konuşması sırasında önceki gün gerçekleştirdiği bazı ziyaretlerde gördüğü laboratuvarlarla ilgili izlenimlerini de paylaşan Fakıbaba, şöyle devam etti: "Avrupa'da olmayan müthiş laboratuvar ve orada üretilen yerli tohumlar beni gururlandıran şeylerden birisi. Burada da arkadaşlar önemli işler yapıyordu, yine yapmaya devam edecek. Bizim bakanlığa bağlı çalışmalarını devam ettiren, Ar-Ge çalışmaları yapan 50'ye yakın enstitümüz bulunmakta. Bilim adamlarımızla beraber kendi tohumunu üreten, ihraç eden ve zaman zaman da doğal olarak ithal ettiğimiz ürünler de olacak ama ihracatımızın çok daha fazla olduğunu bilmenizi arzu ediyorum. Yanlış anlaşılan ve vatandaşın kafasında yer eden bazı şeyler var, 'biz tarımda domates tohumunu bile İsrail'den alıyoruz...' Zaman zaman alabiliriz ama biz İsrail'e domates tohumu ihraç ediyoruz. Bunun özellikle bilinmesini istiyorum."