Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, Afşin-Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesinin ERG Elektrik isimli firmaya devrine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “İşçimizin hakkını garanti altına almadan bu santrali kimseye teslim etmem” dedi. 

 

Kılıç, şuanda ERG Elektrik ile EÜAŞ arasında sürdürülen görüşmelerde kamu işçisinin geleceğine ilişkin olarak tek bir madde olduğuna işaret ederek, “Bizim o maddeden anladığımız şu: ‘Sizi de, işçiyi de içinde sattık; devrettik’ demektir. İşçi arkadaşlarımızdan birisi ben alıcı firmaya devrolmak istemiyorum derse bunun cevabı sözleşmede yok” şeklinde konuştu.

 

Afşin-Elbistan A Termik Santrali ile kömür işletmesinin ERG Elektrik A.Ş. isimli firmaya devrine yönelik olarak Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)’ın daire başkanlıkları bünyesindeki çalışmaların tamamlandığına işaret eden Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, “Daire başkanları imzalarını attı” ifadelerini kullandı.

 

Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin Danıştay’ın verdiği karar doğrultusunda 2009 yılından beri resmen ERG Elektrik A.Ş.’ye ait olduğunu kaydeden Kılıç, “Bunun ötesi yok. Bunu geri almak istemeye kalksan da alamazsın” dedi. Kılıç, şunları söyledi:

 

“SANTRALİ ALMAK İSTESEN DE ALAMAZSIN”

 

“Tüm kamuoyunun bildiği gibi Afşin-Elbistan A Termik Santrali, kömür havzasıyla birlikte 1994 yılında ERG-Werbund’a ihale edildi. Bu ihale sonucunda itirazlar oldu ve uzun bir mahkeme süreci yaşandı. Arkasından en son 2007’de Danıştay onayından, 2009’da da bakanlığın onayından geçti. Afşin-Elbistan A Santrali, kömür havzasıyla birlikte 2009 yılından beri ERG-Werbund’un. Mahkeme kararıyla. Bunun ötesi yok. Bunu geri almak istemeye kalksan da alamazsın. Bu arada devir sözleşmeleri konuşuluyor. EÜAŞ, Bakan’ın talimatıyla devir kurulları oluşturuldu. Daire başkanlarından. Bunlar çalışmalarını tamamladılar. En son geçen hafta Perşembe günü imzalarını da attılar. İmzaların atıldığına dair belgeler de sosyal medyada yer buldu.”

 

Sendikacı olarak işin devir konusun teknik boyutu ile ilgilenmediklerini, asıl öznelerinin işçi olduğunu vurgulayan Tes-İş Afşin Şube Başkanı Mustafa Kılıç, bu konuda da, “Burada biten bir şey yok deniyor ama bir taraftan da işyerlerinde sayımlar başladı. Biz sendikacı olarak işin teknik boyutunda değiliz. 300 sayfalık klasör. Teknik boyutu bizim ilgi alanımızın dışında. Bizi de aşar bu konu. Biz, sendikacı olarak beni tek madde ilgilendiriyor. O da işçi ve personelin devriyle ilgili madde. Diyor ki işçinin muvafakati olursa alıcı firmaya devralan firmaya geçer. Koca klasörde bir cümle var. Bundan başka işçi ile ilgili hiçbir madde yok. Bizim o maddeden anladığımız şu: ‘Sizi de, işçiyi de içinde sattık; devrettik’ demektir. İşçi arkadaşlarımızdan birisi ben alıcı firmaya devrolmak istemiyorum derse bunun cevabı sözleşmede yok. Bu sözleşmede, ihale sözleşmesinde de, şartname sözleşmesinde de bunun karşılığı yok. Ben, sendikacı olarak bunun mücadelesini veriyorum” görüşlerine yer verdi.

 

İşçinin hakkını garanti altına almayan bir sözleşmenin kağıt üzerine kalacağının da altını çizen Başkan Kılıç, devrin bu şekilde gerçekleşmesi halinde santrali teslim etmemeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

 

MURAT SÜRÜCÜ / ELBİSTAN