IMF'den Türkiye açıklaması. Türk ekonomisinin son yıllarda güçlü bir büyüme kaydettiği ancak aynı  zamanda ekonomik dengesizliklerin arttığının belirtildiği raporda, geniş  makro-ekonomik ve yapısal reformların büyümeyi desteklediği, reformların  zayıflamasıyla büyümenin dışarıdan sağlanan kredilere bağımlı hale geldiği ileri  sürüldü.

''Söz konusu ekonomik dengesizliklerin, geçen yıl, liradaki sert değer  kaybına katkıda bulunduğu'' kaydedilen değerlendirme raporunda, gelişmekte olan  piyasalara yönelik olumsuz duyarlılık ve olumsuz jeopolitikler gelişmelerin,  Ağustos 2018'de büyük ölçüde lirada değer kaybına yol açtığı belirtildi.

IMF raporunda, ''Lira toparlandı ve cari dengede olağanüstü bir düzelme  görüldü. Türkiye, iç ve dış risklere karşı hassas olmaya devam ediyor. Bununla  birlikte güçlü, sürdürülebilir, orta vadeli büyüme için görünüm, daha fazla  reform yapılmadan zorlu görünüyor.'' değerlendirmesine yer verildi.

Raporda, yapısal reformların daha sürdürülebilir büyüme için başarıyı  ve ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artıracağının altı çizilerek, mevcut  olumlu piyasa duyarlılığının reformları yapmak için iyi bir fırsat sağladığına  işaret edildi.

''Büyüme bu yıl pozitif olacak''

Türk ekonomisinin tekrar büyümeye başladığı ve bunun teşviklerle  desteklendiği belirtilen raporda, genişleyici maliye politikasının ve daha fazla  olumlu piyasa duyarlılığından dolayı ekonominin yılın ilk yarısında pozitif  büyüme kaydettiği vurgulandı.

Raporda, ''IMF heyeti, geçtiğimiz yılın durgunluğundan kaynaklanan  olumsuz etkilere rağmen, bu yıl büyümenin pozitif olmasını (yaklaşık yüzde 0,25)  bekliyor.'' ifadesine yer verildi.

Piyasa baskısı azaldıkça Türk lirasının toparlandığına yer verilen  raporda, güçlü turizm sezonunun ve daralan ithalatın cari dengede dikkate değer  bir ilerlemeye yol açtığı belirtildi.

Raporda, bu yıl küçük bir cari açığın beklendiğine yer verilerek,  gelişmiş piyasa duyarlılığının ve jeopolitik gelişmelerin lira üzerindeki baskıyı  aldığına vurgu yapıldı.

''Enflasyon, gelecek aylarda tek haneli olabilir''

Türk lirasındaki istikrarın ve olumlu baz etkilerinin enflasyonu  aşağıya çektiği, bunun da TCMB'nin politika faizlerini düşürmesine olanak  sağladığı belirtilen raporda, enflasyonun gelecek aylarda tek haneli rakamlara  düşebileceğine işaret edildi.

IMF Yönetim Kurulu'nun henüz onaylamadığı değerlendirme raporunda, ''Türkiye'nin güçlü sürdürülebilir büyüme beklentilerinin zayıfladığı'' iddia  edilerek, temel politika zorluğunun orta vadede daha güçlü ve daha esnek bir  büyümeyi güvenceye almak olduğu belirtildi.

Raporda, IMF heyetince, ülkenin Yeni Ekonomi Programı'nda Türk  ekonomisinin karşılaştığı zorlukların açıkça belirtilmesi ve bunlara yönelik  kapsamlı politikaların sıralanmasının beklendiği ifade edildi.

4. madde konsültasyonu nedir?

IMF'nin kuruluş anlaşmasına göre, her üye ülkenin ''4. Madde  Konsültasyon Çalışması'' çerçevesinde düzenli denetlenmesi gerekiyor.

IMF, üye ülkelerin ekonomi yönetimlerine yol gösterici olmak ve  uluslararası finansal sistem üzerindeki gözetim görevini yerine getirmek amacıyla  her üyenin ekonomik gelişmelerine ilişkin (genellikle yılda bir kere) ayrıntılı  gözden geçirme çalışmalarında bulunuyor.

Söz konusu çalışmalar, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında  gerçekleştirildiğinden ''Madde 4 Görüşmeleri'' olarak isimlendiriliyor.

IMF heyetlerinin, Madde 4 Görüşmeleri çerçevesinde yaptığı  değerlendirmeler, onay için IMF'nin Washington'daki Yönetim Kurulu'na sunuluyor.