13 milyon tapusuz konut ve işyerinin imar sorununu ortadan kaldırmak amacıyla hazırlanan İmar Barışı’ndan faydalanmak için 31 Ekim’e kadar başvurmak gerekiyordu. Sürenin bitimine 6 gün kala Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, başvuru süresinin uzatılabileceğini söyledi.

Kurum, “Şu anda 6 milyonun üzerinde başvuru oldu ve 5 milyar lira başvuru bedeli ödendi. Milyonlarca vatandaşımız daha faydalanmak istiyor. Bu talebe kayıtsız kalmayacağız” dedi.

YAYLALARA YENİ PLAN

plan İstanbul’da Turkuvaz Medya Grubu ortaklığında düzenlenen Dijital Şehircilik Zirvesi’nde konuşan Murat Kurum, dijital şehirlerle hayatı kolaylaştıracaklarını belirterek, şunları söyledi: “Gelişmiş ülkelerde köyden kente göç oranı yüzde 80. Biz de Türkiye’de bu oranı artıracağız. Bunun için şehirlerin planlı dönüşmesi gerek. Aynı zamanda köy ve yaylaları düzenleyecek imar planlamaları yapacağız.”

DİJİTAL DÖNEM BAŞLIYOR

30 büyükşehir belediyesi dijital şehirciliğe geçtiğinde yüzde 20 enerji tasarrufu olacağını aktaran Murat Kurum, şöyle devam etti: “40-50 milyar dolarlık cari açığın yüzde 80’i ithal enerjiden kaynaklı. Yüzde 20’lik tasarruf cari açığı azaltır. Bu işi hızlandırmak için Akıllı Şehir Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırlıyoruz. Ayrıca dijital bakanlığın adımlarını atacağız. İmar planları, ruhsatlar tek noktadan takip edilebilecek.”

KENTSEL DÖNÜŞÜME DÜZENLEME YOLDA

İnşaat sektöründe belirli düzenlemeler yapılacağını belirten Murat Kurum, “Tapu harçlarının gerçek bedelden alınması için çalışıyoruz. kentsel dönüşümü imar artışıyla değil, gerçekten dönüşmesi gereken alanlarda yapmak istiyoruz. buna ilişkin düzenlemeler olacak. Kanal İstanbul’da ise nüfus yoğunluğu az ve yatay bir şehirleşme planlıyoruz” diye konuştu.