Dengelenme sürecine giren ekonomide büyümeyi tüketime değil katma değer ve ihracata dayandırmayı hedefleyen Türkiye, önemli mesafeler katetmeyi sürdürüyor. Kasımda ihracat geçen yıla göre yüzde 9.5 artışla 15.5 milyar dolar oldu. Tarihteki en yüksek kasım ayı ihracatına, aylık bazda ise en yüksek üçüncü ihracat rakamına ulaşıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, son 12 aylık ihracatta yüzde 7.8 artışla 168.1 milyar dolarla Cumhuriyet tarihindeki en yüksek yıllık rakam yakalandı. Dış ticaret açığı da geçen yıla göre yüzde 90.5 azalarak 604 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69'dan 96.3'e çıkarak, tarihin en yüksek ikinci seviyesine ulaştı.

İhracattaki artış, miktar bazında da devam etti. Kasımda ihracat miktarı 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 26.6 artışla 12.2 milyon tona yükseldi. Bin 459 firma ilk kez ihracat yaptı.

TL İLE İHRACAT ARTTI
Kasımda TL ile ihracat yüzde 17.2 artışla 4.8 milyar TL oldu. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Vizyonumuz ihracatı tabana yaymaktır" dedi. TİM Başkanı İsmail Gülle ise "170 milyar dolar olan hedefimize emin adımlar ile ilerliyoruz" diye konuştu.