Orman sınırları dışına çıkartılan hazineye ait tarım arazilerinin satış işlemi için başvurular 27 Nisan'da sona eriyor.

 

 

Kahramanmaraş İl Defterdarlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; "6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun’un 12. Maddesi uyarınca Hazineye Ait Tarım Arazilerinin satış işlemlerine başvuru süresi 26 Nisan 2012 tarihinde başlarken, başvurulan 27 Nisan 2015 tarihinde sona erecek."

 

Belirtilen kanun kapsamında; belediye sınırları dışında bulunan Hazineye ait tarım arazilerinden; hissedarlarına, kiracılarına ve varsa taşınmazın hissedarlarına, rayiç bedelin yüzde 50’si (yüzde elli) oranında satış bedeli üzerinden doğrudan satılacak. Satış bedelinin peşin ödenmesi halinde yüzde 20 (yüzde yirmi) en az yarısının ödenmesi halinde ise yüzde 10 (yüzde on) indirim yapılacak. 6 yıla kadar faizsiz taksit imkanı sunulacak.  Son 5 yıl için tahsil edilen ecrimisil ve kira bedeli kadar indirim yapılacak.

 

 

Satın alma talebinde bulunulmaması halinde ise; süre sonunda hak sahipleri doğrudan satın alma hakkını kaybedecek, bu kanunla getirilen kolaylıklardan yararlanamayacakları gibi taşınmazlardan tahliye edilecek ve kullandıkları taşınmazlar 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 45. maddesine göre Açık Teklif Usulü ile satışa çıkartılacak.

 

Hak sahibi vatandaşlarımızın mağdur olmamaları ve bu tarihi fırsattan yararlanmaları açısından mutlaka süresi içinde illerde defterdarlık milli emlak / emlak müdürlüklerine, ilçelerde malmüdürlüklerine başvuruda bulunması gerekiyor.

 

Başvuru sırasında başvuru dilekçesi (defterdarlık milli emlak müdürlüğü / malmüdürlüğünden temin edilebilecek), nüfus cüzdanı fotokopisi, vasa ecrimisil / kira bedeli ödendiğine ilişkin belge örneği, kanuni mirasçılardan veraset ilamı belgesinin onaylı örneği verilecek.

             

Başvuru işlemlerinin sağlıklı ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için hak sahiplerinin başvuru sırasında gerekli tüm belgeleri tam olarak ibraz etmeleri ve başvuru dilekçesinin eksiksiz olarak doldurmaları ve 27 Nisan 2015 tarihine kadar müracaatta bulunmaları önem arz ediyor.