Dolar yükselirken, altın ons değerinde de yükseliş yaşandı; sarı-metal piyasada düşüş gerçekleşti. Ekonomi uzmanları, Orta Vadeli Program (OVP) ile TCMB (PPK) toplantıları sonrası gerek döviz kurlarında gerek altın piyasasında düşüş yaşanacaklarını açıkladı. Anadolu Ajansı Analist Uzmanı İslam Memiş ile Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş'in piyasalara dair açıklamaları...

Anadolu Ajansı Analist Uzmanı İslam Memiş, altın piyasasının yükselmesini döviz kurları ve ticaret savaşlarına bağlarken, önceki açıklamalarında dolar ile gram altının değerlerinde yükseliş ve düşüşün aynı oranda olduğunu açıkladı. Altın yorumları bölümümde Ariş Pırlanta Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Güzeliş'in açıklamaları dikkat çekti. Güzeliş "Dünya piyasalarında, yaşanan ticari, jeopolitik gelişmeler doğrultusunda temkinli bir bekleyiş olduğu gözlemleniyor.  ABD ve Çin arasında başlayan, etkisi tüm piyasalara yayılan ticaret savaşları ile Temmuz ayı bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Dünya piyasalarındaki hareketliliğin etkisi ile birlikte, Türkiye’de siyasi gündem de altın değerlerini yakından ilgilendiriyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından piyasalarda önce hızlı bir tepki görüldü. Doların hızlı bir yükseliş gösterdiğini buna bağlı olarak altın değerlrinde  yükseliş olduğunu görüyoruz." açıklamalarında bulundu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI ALIM-SATIM DEĞERLERİ 17 TEMMUZ 2018

GRAM ALTIN NE KADAR?

Gram altın alış 191.85 liradan işlem görürken, gram altın satış 193.10 Türk Lirası. (16 Temmuz'da gram altın 194.26 liradan işlem görüyordu)

ÇEYREK ALTIN NE KADAR?

Çeyrek altın alış 312.70 liradan işlem görürken, çeyrek altın satış 319.07 Türk Lirası. (16 Temmuz'da çeyrek altın 321.02 liradan işlem görüyordu)

CUMHURİYET ALTINI NE KADAR?

Cumhuriyet altını fiyatı, alış 1289.45 liradan işlem görürken, Cumhuriyet altını satış 1302.05 Türk Lirası. (16 Temmuz'da Cumhuryet altını 1307.77 liradan işlem görüyordu)

22 AYAR ALTIN BİLEZİK NE KADAR?

22 ayar altın bilezik alış 175.39 liradan işlem görürken, 22 ayar bilezik satış 177.05 Türk Lirası.

TAM ALTIN NE KADAR?

Tam altın alış 1264.46 liradan işlem görürken, tam altın satış 1277.63 Türk Lirası.

YARIM ALTIN NE KADAR?

Yarım altın alış 626.09 liradan işlem görürken, yarım altın satış 639.12 Türk Lirası.

REŞAT ALTIN NE KADAR?

Reşat altın alış 1262.97 liradan işlem görürken, Reşat altın satış 1275.58 Lirası.

SAHTE ALTIN NASIL ANLAŞILIR? 

Gerek ev kadınları gerek yatırımcıların en çok korktuğu sahte altın almak. Peki sahte altın nasıl anlaşılır. Uzmanların açıklamalarına göre; Yanınızda ufak bir mıknatıs bulundurun. Altını alırken mıknatısı yakınlaştırın. Eğer geliyorsa, altın değildir; eğer gelmiyorsa o altındır.

- Altın değerli ve özgül ağırlığı olan bir elementtir. Bu yüzden altınların kendilerine has bir ağırlığı vardır. Elinize aldığınızda bu ağırlığı hissedebilirsiniz. Sahte altınlarda ise ağırlık normal altınlara göre daha hafiftir.

- Altının üzerinde "damga" yoksa o altının sahte olma durumu yüksektir. Altını alırken üzerinde damga olup olmadığına bakın.

- Gerçek altın değeri her zaman bellidir. Şayet altın alırken, günün fiyatlarından düşükse, o altının sahte olma olasılığı yüksektir.