Babasını kaybeden yetim kızlar evlendiklerinde 24 maaş tutarında çeyiz yardımı yapılıyor. Ödenecek tutar alınan maaşla belirleniyor. Ancak bunu alabilmek için başvuru yapmak şart. Peki bu uygulamadan kimler yararlanıyor, ne kadar ödeniyor? İşte haberin detayları...

KİMLER YARARLANIYOR, YAŞ SINIRI VAR MI?
Babalarından yetim maaşı alan kız çocukları evlendikleri takdirde bu yardımdan yararlanabiliyor. Burada kadının yaşına bakılmıyor. Evlenmesi ve evlendiği sırada maaşın ödeniyor olması yeterli oluyor.

NE KADAR ÖDENİYOR?
Bu paranın miktarı yetim kızın aldığı maaş ile belirleniyor. Çeyiz yardımı 24 maaşın toplamından oluşuyor.

HER EVLENEN ALABİLİYOR MU?
Bu yardımdan faydalanmak için evlenmek ve evlendiği sırada maaş almaya devam ediyor olmak yeterli oluyor ancak müracaat etmek gerekiyor.

BAŞVURU İÇİN BELLİ BİR SÜRE VAR MI?
Evet. Başvuru için 5 yıllık bir hak düşürücü süre bulunuyor. Bu süre içinde başvurmayan kız çocuğunun hakkı yanıyor. O yüzden süreyi geçirmemek gerekiyor.

HEM ÇEYİZ HEM MAAŞ ALINIR MI?
Hayır. Evlenince yetim kız çocuğunun maaşı kesiliyor. Bunun yerine 2 yıllık maaş peşin olarak veriliyor. Dolayısıyla eşinden boşanmadan ya da eşinin ölümü olmadan maaş alamıyor.

İKİNCİ EVLİLİĞİNİ YAPANLARA DA VERİLİYOR MU?
Hayır verilmiyor. Çeyiz parası almak için yetim kızın bir kez hakkı bulunuyor. İkinci evlilik yapsa da yeniden 24 maaş ödenmiyor. Böyle bir imkan sunulmuyor.

DİĞER HAK SAHİPLERİNİN MAAŞI ETKİLENİYOR MU?
Evet etkileniyor. Örneğin 2 yetim kız kardeş maaş alıyorsa, evlenen yetim kızın 24 aylık süresi bittiğinde, diğer kardeşin maaş oranı artıyor.

KAYNAK: TAKVİM