Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hadi Tunç'un, hem et hem de damızlık hayvan ihracatı için İran, Irak ve Suriye ile temasa geçildiğini açıklaması üreticiyi sevindirdi.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, üreticide karkas et kilo fiyatlarının 24 liraya kadar düştüğünü ancak kasapta ya da markette rakamların 40 liranın üzerinde olduğunu söyledi.

İRAN'A 150 BİN TON

Üreticide fiyatı düşürmenin rafa yansımadığını dile getiren Tunç, bakan yardımcısının ihracat açıklamasının ise üreticiye umut olduğunu belirtti.
Yurtdışından getirilen canlı hayvanın beslenip etinin ihraç edilebileceğini vurgulayan Tunç, "Helal kesim yaptığımız için İran ve Irak'tan hazır talep var. İran'ın yıllık 150 bin ton kırmızı et talebi oldu. Şimdiden bu ihtiyacın yarısını karşılayabiliriz" diye konuştu.

FİYAT ARTMAZ

İhracatın et fiyatlarını artıracağı ile ilgili düşüncenin yanlış olduğunun altını çizen Tunç,"Sorun perakende satış fiyatları, üretici fiyatları değil. İç piyasada ihtiyaç olduğunda iç piyasaya ürün verilir ama hali hazırda üretici malını satamıyor çünkü fiyatlar kurtarmıyor. İhracatla bu çözülebilir" dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Tarık Tezel ise, kırmızı et ihracatının hem sektör hem de Türkiye ekonomisi için büyük avantaj olacağını söyledi. Tezel,"Yakın coğrafyadaki komşulara yapılacak ihracat sektörü büyütür.

Ette ve sütte gelinen teknoloji ve kapasite Türkiye'yi doyurmanın ötesinde. İhracatın eşiğinde olduğumuzu söyleyebiliriz" dedi. Tezel, ihracatın fiyatlara zam olarak yansımasının da söz konusu olmadığını ifade etti.

200 BİN BESİ DANASI KESİME HAZIR

Bakanlık verilerine göre Türkiye'nin hayvancılık işletme sayısı 1 milyon 420 bine ulaştı. ESK depolarında 19 bin ton civarında et birikti. Üreticinin elinde ise 200 bin adet besi danası kesime hazır bekliyor. Bu rakam 60 bin ton karkas et anlamına geliyor. Son 2 yılda Türkiye'ye 1.1 milyon canlı hayvan girdi. Bunun büyük kısmı besilik olduğu için üreticinin elinde hayvan birikmiş oldu.