Açlık sınırının 1800 lirayı, yoksulluk sınırının da 6 bin lirayı aştığı bir ortamda sadece emekli maaşıyla geçinmek zorlaşıyor. Bu nedenle emekli olup imkan bulanlar, çalışmaya devam ediyor. İmkan bulamayanlar da eş ve çocukların yardımıyla hayatını idame ettiriyor. Sosyal güvenlik de bazı şartlarda özellikle de kadın emekliye çift maaş hakkı tanıyor.

ÇOĞU KİŞİ BİLMİYOR
Çift maaş hakkı sadece emekliye değil, dul ve yetimlere de sağlanıyor. Dul kavramı kadınlar için kullanılsa da bu kapsama erkekler de giriyor. Çoğu emekli, aldığı maaşın kesilebileceği endişesiyle veya bilmediği için ikinci hatta üçüncü maaş hakkını aramıyor. Buna karşılık bazı SGK çalışanlarının bilgi eksikliği nedeniyle bu konuda yanlış yönlendirme yaptığı söyleniyor.

HANGİSİ OLURSA OLSUN
Emeklinin sigortalılık koluna göre (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) vefat eden eşten dul aylığı alınabiliyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

ÜÇE KADAR ÇIKIYOR
Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor.

ÇALIŞIRKEN ÜCRETİNİ DE ALIR
Vefat eden eşinden dul aylığı alırken, SSK’lı olarak bir işte çalışmaya devam eden kadın, eğer babası memur emeklisiyken veya Emekli Sandığı’na tabi çalışırken vefat ederse hem dul aylığını hem de babasından yetim aylığını alabiliyor. Ayrıca SSK’lı işinden dolayı da maaşını almaya devam ediyor.

KİME NE KADAR BAĞLANIYOR?
Ölen sigortalının çocuğu varsa ve dul eşi herhangi bir işte çalışmıyorsa eşe yüzde 75 oranında aylık bağlanır.

Hak sahibi eş ve bir çocuksa; maaşın yüzde 50’si eşe, yüzde 25’i çocuğa bağlanır.

Hak sahibi eş ve iki çocuksa; eşe maaşın yüzde 50’si, çocuklara da yüzde 25’şer ödenir.

Hak sahibi eş ve 3 çocuk varsa maaşın yüzde 40’ı eşe bağlanır, çocuklara ise yüzde 20’şer hisse düşer.

Ölen sigortalının anne-babası ise muhtaçlık durumuna göre maaşın yüzde 25’i oranında hisse alır.