Emekliler gözünü Temmuz'da yapılafcak ve 6 aylık enflasyon oranına göre değişecek emekli maaşı zammına çevirmişken, yeni müjdeler de gelmeye devam ediyor. Özellikle emekli maaşının yanında ek ödeme konusunun gündem geldiği bu günlerde, emekli maaşı ve emekliye ek ödeme ile ilgili güncel bilgileri sizler için derledik.

Emeklilerin gelirleri Temmuz'da artacak. SSK ve Bağ- Kur emeklilerinin maaşları ilk 6 aylık enflasyon oranında yükselecek. Memur emeklilerinin maaşına ise yüzde 5'lik toplu sözleşme artışı ve ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa fark yansıtılacak.

EMEKLİ MAAŞLARINDA FARK BELİRLEYECEK

Temmuz'da maaşlarla birlikte her ay verilen maaşın yüzde 4'ü-5'i oranındaki ek ödeme tutarları da yükselecek. Ek ödeme, yeni maaş üzerinden hesaplanacağı için tutar artacak. Ayrıca Temmuz'da yüzde 5 ek ödemeden yararlanma için belirlenen gelir sınırı da yükselecek. Halen maaşı bin 224 lira 81 kuruşun altında olanlar yüzde 5 ek ödemeden yararlanıyor. Temmuz'da ek ödemede yüzde 5 sınırı en az bin 286 lira 5 kuruşa çıkacak.

Eğer enflasyon farkı oluşur ve memurların ve memur emeklilerinin Temmuz zammı yükselirse, yüzde 5'lik sınır daha da yükselecek. Ayrıca ek ödeme oranının artırılması da gündemde. Türkiye Emekliler Derneği de "Ek ödeme oranı en az yüzde 8-9 olsun" diyor. Emekliler bu taleplerinin kısa süre içerisinde karara bağlanmasını bekliyor. Bu talep hayata geçerse emeklilerin ek ödeme tutarlarında önemli artış yaşanacak.

EMEKLİ TEMMUZ ZAMMINA 3 ADIM KALDI! GÜNCEL EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Memurların ve emeklilerin Temmuz zammı adım adım yaklaşıyor. Zam oranında enflasyon verileri belirleyici olacak. Bu nedenle hem emekliler hem de memurlar enflasyonu yakından izliyor.

FARK EŞİĞİ %4

Bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranını gösterecek. İlk 6 aylık enflasyon ne kadar çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de o kadar zam alacak. Memurlar ve memur emeklileri ise toplu sözleşme kapsamında Temmuz'da yüzde 5 zam alırken, ilk 6 aylık enflasyon yüzde 4'ü aşarsa ayrıca fark da alacak. Yüzde 4'ü aşan kısım memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkını gösterecek.

TÜİK AÇIKLADI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün Mart ayı enflasyon verilerini açıkladı. Böylece ilk 6 aylık enflasyonun 3 aylık döneminin verisi belli oldu. Yani Temmuz zammı için yol yarılandı. Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2.27 olarak gerçekleşti. 3 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 2.27 olarak görünüyor.

Kesin oran için geriye 3 veri kaldı. Nisan, Mayıs, Haziran enflasyonu eklenecek, Temmuz artışı ortaya çıkacak. 3 Temmuz'da 15 milyon memur ve emeklinin zam oranı da belli olacak.