Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, ekmeğin derin dondurucuya konarak uzun süre bayatlamadan saklanabileceğini söyledi.

 

 

Ekmeği derin dondurucuda saklamanın en doğru yol olduğunu belirten Prof. Dr. Demirci, derin dondurucuda ekmeğin saklanması ile israfın önüne geçileceğini ifade etti. Ekmek israfının önlenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Demirci, toplu tüketim yapılan yerlerde ekmek israfının daha çok olduğunu belirterek, "Ekmeği taze olarak tüketmeyi severiz. Eğer fazla ekmeğimiz kalmış ise bunu nasıl saklarız diye insanlar düşünür. Buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklarsak ekmek tazeliğini korur.

 

 

Ekmek küflenmiş ise bu ekmeğin yenmemesi lazım. Küflü ekmeği yemek doğru değil. Tabi ki ekmek israfımız çok fazla. Ekmek israfı ülkemiz için hakikatten çok çok önemli. Özellikle toplu tüketim yapılan yerlerde çok fazla ekmek israfı olmakta. Burada tabi ekmeğin çabuk bayatlaması etkili olabiliyor. İnsanlarımız biraz fazla ekmek alıyor. Eskiden dilimleme de yoktu. Şimdi dilimleniyor. Ekmek dilimlerini biraz daha küçültmek gerekir" dedi.

 

Prof. Dr. Demirci, "Ekmeklerin tabi ki israf edilmemesi gerekiyor. Dünyada bu kadar açlık çekilirken ekmeği çöpe atmamız gerçekten doğru değil. Ekmeği farklı değerlendirme yöntemleri olabilir. Uzun süre muhafaza edecekseniz derin dondurucuya koymak gerekir. Halk arasında buzdolabına koyuyorum bu şekilde saklıyorum diyenler çıkabilir. Ama uzun süreli tazeliğini korumasını istiyorsanız derin dondurucuda saklamak gerekir" ifadelerini kaydetti.