Dolar, Türk lirası karşısında hızlı şekilde düşmeye devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde de bu düşüşünü sürdüren dolar/TL 3.39’un da altına geriledi. 3.3888 ile yılın en düşük seviyesini gören dolar/TL şu sıralar günlük bazda yüzde 0,53 düşüşle 3.3924'ten işlem görüyor. 

Peki, dolardaki bu düşüşün nedeni ne? Düşüş daha devam eder mi? Piyasaların önde gelen isimleri Uzmanpara.com’a değerlendirdi. İşte o yorumlar:

Gedik Portföy Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı:
“Diğer para birimlerine paralel seyrediyor”

“Türk Lirası Ocak ayında yaşadığı sert negatif ayrışmayı takiben şubat ayından bugüne diğer para birimlerine paralel seyrediyor. Hal böyle olunca da ABD para birimi dünyada değer kaybettikçe bu içeriye de yansıyor. Euro’nun haklı rallisi ve Trump’ın ABD’de neden olduğu sis bulutu bu seyahatin ağırlıklı iki nedeni.  

Eylül ayı içinde Trump vergi reformunu kongreden geçirmeyi başarırsa yılın kalan aylarında doların yaralarını sararak ölçülü bir yükselişe imza attığına şahit olabiliriz. Bu perde içinde Türkiye’yi ve TL’yi pozitif ayrıştıracak bir gelişme ile karşılaşmazsak dış akım pekala içeriye yansıyarak dolar/TL’de yüzde beş ile limitli bir yükselişe neden olabilir.”

Stratejist Cüneyt Paksoy
“Türkiye lehine dönen yabancı algısı etkili”

“Dolar Endeksi mevcut durumda 2014 sonu 2015 başı fiyatlaması olan 89-92 aralığına kadar geri çekilmesi ile birlikte gelişen ülke kurları artan risk iştahı birlikte ciddi bir manevra alanı kazanmış ve şimdilik azalan FED baskısının da yardımı ile dolar karşısında kısa vadeli de olsa değerlenme süreci içine girmişlerdir.

Daha önce uzun bir süre Dolar Endeksi'nin geri çekilmesine tam olarak cevap vermeyen ve aradaki korelasyonun kopması ile birlikte arasında belirli bir makas açılan dolar/TL;  son dönemde gelişen dinamiklerin yardımı ile Dolar Endeksi'nde yaşanan bu düşüşe cevap vermiş ve tekrar paralel hale gelmeye başlayan korelasyon ile birlikte açılan makası kapatmaya başlayarak bir nevi pozitif ayrışma göstermeye başlamıştır. 
Bu geri çekilme 2016 aralık ayından beri devam eden yerli talebi ve devamlı artan DTH hesaplarına rağmen oluşmaktadır. Bir miktar geri çekilme hızı dengelense de geri çekilmenin bu talebe rağmen devam etmesi önemli bir detay olarak karşımıza çıkıyor.

Dolar/TL 'nin bu geri çekilmesinde Dolar Endeksi'nin düşüşü ile birlikte kısa vadede Türkiye lehine dönen yabancı algısı ve buna bağlı gelişen portföy girişinin de etkili olduğunu görmekteyiz. Gelen olumlu veriler eşliğinde global ölçekte artan risk iştahının da yardımı ile Türkiye hikayesi pozitif yansıma gördükçe ve yabancı algısı pozitif tarafta kaldıkça bir miktar daha geri çekilme mümkün görünmektedir.

TCMB'nin enflasyon sürecine paralel olarak; finansal istikrar ve fiyat istikrarına bağlı sıkı para politikası duruşunu sürdürmesi de dolar/TL tarafında görece iyimserliği ve yukarı yönlü hareketlerin gücünü şimdilik sınırlayan ortamı ve azalan volatiliteyi destekleyecektir.

FED'e ve diğer global gelişmelere bağlı olarak Dolar Endeksi'nin 89-92 aralığını dip yapabilmesi ve tekrar yukarı tepkiler verme gücü bundan sonra ki süreçte özellikle gelişen ülke kurları ve doğal olarak dolar/TL için oldukça önemli olacak ve yakından izlenecektir.

Mevcut dinamikler masada kaldıkça ve dolar endeksi gevşek kaldıkça 3.40 altında kalıcı olmaya başlayacak dolar/TL tarafında teknik olarak 3.25-3.35 bandı çok önemli ve kritik bir destek aralığı olarak potansiyel olmaya başlayabilir.

Dolar Endeksi FED ve diğer sebeplerle yukarı yönlü beklenmedik sert tepkiler verdikçe ve global ölçekte risk başlıklarına bağlı değişimlere bağlı risk ortamı azalmaları oldukça dolar/TL tarafında ara ara yukarı yönlü tepkilerde oluşabilir. Özellikle Kuzey Irak'ta yapılması düşünülen 25 Eylül referandum süreci ve sonrası da piyasalar tarafından dikkatle izlenecektir.

Ara ara gelişecek tepkilerde  3.45'lerin geçilmesi ile  200 günlük üssel ortalamayı da içinde barındıran 3.47-3.50 aralığına doğru hareketler dikkatle izlenmelidir. Bu çok önemli direnç aralığının tekrar kalıcı geçilme gücü,  dolar/TL'de yaşanan geri çekilme sürecinin devamı ve kalıcılığı anlamında da önemli olacaktır.”

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan
“3,37 ve 3,34 seviyelerine düşüş beklenebilir “

“Küresel piyasalarda Kuzey Kore tansiyonunun hafiflemesi ile jeopolitik risklerin azalması ve doğan afetlerin etkisinin geçmesiyle beraber kısmi olarak toparlanmaya çalışan bir dolar endeksi var. Buna karşılık Türkiye ekonomisinin 2Q17’de %5,1 büyüme kaydetmesi ile birlikte TL’deki değer kazançlarının yeniden ağırlık kazandığı görülüyor. Türkiye’de 2Q17 GSYH büyümesi %5,1 ile %5,3 olan medyan tahminin çok az altında kaldı. Ancak; büyümenin hali hazırda %5 bandının üzerinde olması, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH büyümesinin %6,5 olması ve çeyrekten çeyreğe büyümenin %2,1 gibi kuvvetli oranlarda olması itibariyle; niceliksel olarak iyi bir büyüme olduğu görülmektedir. Büyümeye ana katkının %10,5’lik ihracat büyümesi ve %9,5’luk sabit yatırımlardaki büyüme ile gelmiş olması itibariyle de nitelik olarak da kaliteli bir büyümeden bahsedebiliriz. 3Q17’de de baz etkisiyle yüksek gelmesi beklenen büyüme çerçevesinde %5 civarlarında kuvvetli bir 2017 büyümesi görebiliriz. Bu kapsamda büyüme tahminlerini yeterince yukarı revize etmemiş bazı yabancı banka ve kurumların da büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyon yapacaklarını düşünüyoruz. 

Kurda gerileme eğiliminin sıkı para politikasına devam edilmesi ve diğer gelişmekte olan merkez bankalarının faiz indirimleri neticesinde liranın yeniden carry avantajını eline geçirmiş olması itibariyle devamını bekleriz. Kurda 3,43 seviyesi direnç, bu seviye üzerine ani bir sıçrama çok olumsuz bir gelişme olmazsa olmaz. Perşembe günkü TCMB toplantısından faiz indirimi beklememekle beraber, TCMB’nin çift hanede seyreden enflasyon nedeniyle politikasını önümüzdeki aylarda da sıkı tutması ihtimali yüksektir. Bu da yüksek faizin devam etmesi demektir. Öte yandan geçtiğimiz hafta 100 baz puan faiz indiren BCB’den (Brezilya Merkez Bankası) sonra, bu hafta da CBR’nin (Rusya Merkez Bankası) 50 baz puan faiz indirmesi beklenmektedir. Türkiye’nin reel faiz konusundaki rakiplerinin faiz indirmesinin liranın güçlü kalmasını sağlayacağını düşünüyoruz. Kurda kısa vadede 3,40 altında kalıcılığın sağlanması halinde 3,37 ve 3,34 seviyelerine düşüş beklenebilir."

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ 
"3.35 desteğine doğru uzamalar izleyebiliriz"

"Yeni haftaya, USD/TL kurunda aşağı yönlü eğilimin sürdüğü izleniyor. Bu sabah, Türkiye’den açıklanan büyüme rakamlarının piyasaları tatmin etmesi TL varlıklar açısından olumlu yorumlanıyor. Dış piyasada ise sakin bir veri takviminin olduğu bugünde, dolardaki zayıf seyrin sürdüğü gözlemleniyor. Gelecek hafta, 20 Eylül günü Fed’in toplantısı bulunmakta. Fedtoplantısına kadar olan süreçte dolardaki zayıf algının sürmesi beklenebilir. Doların bu seyri, hiç kuşkusuz gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik fon girişlerinin de sürmesini destekliyor. Eylül ayı başından bu yana, TL’nin Dolar karşısındaki kazançları %1’in üzerinde bu durum USD/TL kurunun geri çekilmesini kolaylaştırıyor. Bir diğer gelişme ise yeni haftada Kuzey Kore geriliminin azaldığını da izliyoruz bu durumda piyasalardaki risk iştahının toparlanmasını sağlamakta.

Haftanın geri kalanında bizim için en önemli gündem, 14 Eylül Perşembe günü olarak karşımıza çıkıyor. Perşembe günü ilk olarak TCMB’nin faiz kararı ardından da dış piyasada ABD enflasyondataları ön planda olacak. TCMB için özellikle son açıklanan enflasyon rakamlarındaki artışında etkisiyle piyasalar Merkezden faizlerle ilgili herhangi bir hamle beklemiyor. TCMB’nin bu ayda sıkı duruş politikasını korumasını bekliyoruz ancak karar metninin tonu bizim için önemli olacak. Dolayısıyla, Perşembe günü TL varlıklar açısından oldukça hareketli bir gün olacağını düşünüyoruz. ABD’de açıklanacak enflasyon dataları içinse Dolarda yeni bir fiyatlamaya neden olacağı beklenmezken daha sınırlı bir hareket yaratabilir. 

USD/TL kuru için 3.40 seviyesinin altını konuşmaya başladığımız bugün 3.35 destek noktası ön plana çıkmaya başladı. Kur, geri çekilmesinde ısrarcı olmaya devam ederse 3.35 desteğine doğru uzamalar izleyebiliriz. Kur için bu haftaki beklentim, 3.44 ve üzerine doğru hamleler yerine aşağı yönlü seyrin devam etmesi yönünde. Kur, 3.35 destek noktasının altındaki seyrinde ısrarcı olursa biraz daha geri çekilmek isteyebilir. Ancak, kur için 3.35 seviyesinin altındaki seyirlerde çok dikkatli olmakta yarar var. Belli noktalarda yorulması durumunda kurda sınırlı da olsa tepki yükselişi oluşabilir."