Dolar/TL ABD yaptırımlarına ilişkin devam eden endişelerle tarihi zirvesinin hemen altında işlem görmeye devam ederken Brunson kararı Merkez Bankası’nın (TCMB)enflasyon raporundaki söylemlerinin yarattığı sınırlı iyimserliği de ortadan kaldırdı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün gerekmesi durumunda “tereddüt etmeden” sıkılaştırma yapabileceklerini söyledi. Ayrıca banka uzun süredir ilk kez ‘piyasanın tahminlerine yakın ve gerçekleşmesi mümkün’ bir enflasyon tahmin paylaştı. Banka daha önce tahminlerinin gerçekçi olmaması ile eleştiriliyordu. Bu iki gelişme gün içinde TL’yi pozitif etkilese de etki sınırlı kaldı.

ABD yönetiminin en üst düzey isimleri, Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklamıştı.

Türkiye’ye yaptırım uygulanacağı açıklamasına sert tepki gösteren Ankara ise Washington yönetiminin “tehditkar bir dil” kullandığını belirterek bunun kabul edilemez olduğunu vurguluyor.

Brunson’un ev hapsine alınmasını adımını yeterli görmeyen ABD yönetimi Brunson’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. Önce ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirterek, aksi takdirde Türkiye’ye yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.

Geçen hafta yaşanan gerilim sonrası Türkiye ABD ilişkileri piyasalarda daha yakından izleniyor.