Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin en büyük problemleri arasında yer alan kayıt dışı ekonomi konusunda yeni bir eylem planı hazırlandığını belirterek “Kuracağımız yeni takip sistemi ile kayıt dışı oranını yüzde 32’den yüzde 25’e düşürmeyi hedefliyoruz” dedi. Bakan Müezzinoğlu, bazı gazetecilerle sohbetinde, 180 günlük acil eylem planı kapsamında kayıt dışılıkla mücadele konusunda da önemli adımları hayata geçireceklerini söyledi.

Yoğun bir mücadele başlatacakları belirten Müezzinoğlu, kayıt dışı çalışanlarla ilgili yeni eylem planının detaylarını şöyle açıkladı: Kayıt dışılıktaki bir puanlık artışın SGK’ya ve devlete maliyeti 2 milyar lira, bu oranı bir puan düşürdüğümüz durumda ise devletin kazancı 2 milyar lira. Dolayısıyla 2002’de yüzde 52’lerde olan kayıt dışılık oranının yüzde 32’ye inmesi ile, yıllık 40 milyar liralık bir kazanım ortaya çıkıyor. Yüzde 32’lik oranın devlete kaybı, 60 milyar lirayı buluyor. Şimdi ilk hedefimiz bu oranı yüzde 25 seviyesine indirmek. Bunun için yoğun bir mücadele dönemine giriyoruz. 180 günlük takvimde, kayıt dışı ile mücadele için yeni bir takip sistemini devreye sokacağız. Sistemli bir şekilde takip yapacağız. Kayıt dışı işçi çalıştıranlara cezai müeyyideleri kesinlikle uygulayacağız, bunları kayıt içine çekmek için gerekirse teşvik eylem planlarını destekleyici adımlar atacağız. Kayıt dışında kalmanın cazibesini azaltacak tedbirler alacağız. Çünkü özellikle son yıllarda, 2014, 2015 ve 2016’nın koşulları, kayıtdışı ile mücadelede bizi duraklattı. Kuracağımız yeni takip sistemi ile kurumlar arasında bir otomasyon kurulacak. Bütün işveren ve çalışan hareketleri takip edilecek.

HAKKINIZA SAHİP ÇIKIN
Bütün sektörlerde kayıt dışılığın olduğunu, özellikle de 10 kişinin altında işçi çalıştıran işyerlerinde daha fazla kayıt dışı işçi çalıştırıldığını hatırlatan Müezzinoğlu, vatandaşlara “Eğer işveren sizi sigortasız çalıştırıyorsa, korkmayın bize ihbar edin” çağrısında bulundu.

Ücretlerin bankalar aracılığıyla ödenmesi zorunluluğu olmasına rağmen, işverenlerin çalışandan bu ücretlerin bir bölümünü geri istediği iddialarını da değerlendiren Müezzinoğlu, şöyle konuştu: Bunu çözebilme şansımız yok. Böyle bir şey varsa, ancak şikayetle haberimiz olur. Kişi kendi hakkına sahip çıkmalı. Bu konuda vatandaşlar özgüvenli olsunlar. İşsiz kalacağım diye korkmaması lazım. Korkarak bir yere varılmaz. Şikayetini yapsın, devlet onun arkasında durur. Bu yüzden işsiz kalırsa, biz ona iş de buluruz. 1,5 milyon istihdam hedefini neden koyduk? Gerçekten biz ona iş buluruz. Şimdi mobil İş-Kur’ları da devreye alıyoruz. İşsizin ayağına gideceğiz, ‘işsizim’ diyen herkese adres olabilmeyi başaracağız.

(Türkiye Gazetesi)