Ertan, AA muhabirine, döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle iç ve  dış satışlarda bir süre durgunluğun yaşandığını ancak son 2-3 haftada sektörün  yeniden kendine gelmeye başladığını belirtti.
Özellikle Filipinler ve Singapur'un başı çektiği bir talep artışının  bulunduğunu, Uzak Doğu pazarına yüklü şekilde mal göndermeye başladıklarını  anlatan Ertan, Peru, Şili ve Ekvador'dan gelen siparişlerle Güney Amerika  pazarında da iyi durumda olduklarını kaydetti.

Kuzey Afrika ve Avrupa pazarları için de rakamların geçen yılın önünde  seyrettiğine işaret eden Ertan, ABD'nin ikinci kez gümrük vergisi kararı  uygulaması nedeniyle bu pazarda duraklama yaşandığını ifade etti.

Ertan, Türk demir çelik ve alüminyum ürünleri için ilk olarak haziran  ayında gümrük vergisi artırma kararı alan ABD'ye ihracatın artarak devam ettiğini  ancak 13 Ağustos'ta alınan ikinci gümrük vergisi kararının satışları durma  noktasına getirdiğini dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"ABD Başkanı Trump'ın aldığı vergi kararı ve bu pazarın sektör için  önemine ilişkin kamuoyunda abartılı yorumlar yapıldı. Türk demir çelik sektörü  için ABD, 1,9 milyon tonluk bir pazar. Çok önemli bir rakam değil, bunu her  halükarda başka pazarlara satabiliriz. Zaten demir çelik ihracatında da bir  aksama yok. ABD'nin boşluğunu dolduracak şekilde bir seyir izliyoruz şu anda."

Yarım kalan projeler

Birlik Başkanı Ertan, son günlerde iç piyasa siparişlerinde de  hareketliliğin başladığına dikkat çekti.
Kurdaki ani iniş çıkışlar nedeniyle yatırımcının bir süredir beklemeyi  tercih ettiğini kaydeden Ertan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İç piyasada da kurun dengelenmeye başlamasıyla birkaç gündür talep  oluşmaya başladı. Bu sevindirici bir gelişme. Satışlarda tekrar yavaş yavaş  canlanma var. Yarım kalan projelerin devam etmesinden kaynaklanan bu talebin kur  stabilize olduğu sürece yeni projelere başlanmasıyla daha da artacağını  düşünüyoruz. Demir çelikte bir kıpırdanma var. Ben sektör açısından bir sorun  görmüyorum. Kapasite kullanımında sektörün geçen yılın rakamlarının üzerine  çıkmasını bekliyoruz."

Vergi kararı rakamlara yansımadı

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, çelik ürünlerinde ocak -  ağustos dönemi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 artışla 9  milyar 560 milyon dolara yükseldi. Ağustos ayında da ihracat yüzde 43 artışla 1  milyar 210 milyon dolar seviyesine ulaştı.

Sektörün en büyük pazarları olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bu yıl  yüzde 63 artışla 4 milyar 33 milyon dolar, Afrika'ya yüzde 33 artışla 1 milyar  257 milyon dolar, Ortadoğu ülkelerine yüzde 11,5 artışla 1 milyar 606 milyon  dolarlık çelik ürünü satıldı.
Bu dönemde gümrük vergilerinin artırılması sonucu ABD'ye yapılan  ihracat yüzde 10 düşüşle 374 milyon dolara geriledi.
Uzak Doğu ülkelerine ise yüzde 35 gerilemeyle 195 milyon dolar ihracat  yapılmasına rağmen ağustos ayındaki satışlar, geçen yılın aynı ayına göre  yaklaşık 8 kat artarak 35 milyon dolara ulaştı.