23. Dünya Enerji Zirvesi'ne Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birlikte geldi.

23. Dünya Enerji Zirvesi başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Putin'in samimi hareketleri dikkatlerden kaçmadı. 

Rusya ve Azerbaycan liderlerinin katıldığı enerji kongresinin açılış konuşması gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Tedarik, taşıma, tüketim. Biz taşıyıcı değiliz. Taşıma ve tüketim özelliğimiz var. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de bununla katkı sağlıyoruz. Avrupa'ya 4. doğalgaz hattını Rusya ile kuracağız. İlk somut adımı atılan proje Avrupa için de önemli' dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan 23. Dünya enerji Kongresi'nde konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: 

Kıtaları ve medeniyetleri birleştiren bu güzel şehre hoşgeldiniz. Sizleri Türkiye'de misafir etmekten duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Kongrenin ülkelerimiz ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Dünyanın enerji olimpiyatları olarak nitelendirilen bu kongrenin ülkemizdeki toplantısında 'barış için paylaşalım' mesajını tüm insanlığa ulaşmasını hedefliyoruz. Amacımız vizyon ve senaryolar hakkında görüş alışverişinde bulunmak hem de enerjiyi barış ve adaletin temeli haline getirmektir. Her fırsatta dile getirdiğimiz Afrika'da enerjiye ulaşım konusu bu kongrenin de önemli noktalarından biri olacaktır. Dünya İnsani Zirvesi'nde de ele almıştır.

'AFRİKALILARLA DEĞERLENDİRME İLKESİYLE İLERLİYORUZ'

Her şeyden önce milletimizin ve ülkemizin tarihinde sömürgeciliğin olmadığını altını çizerek ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin Afrika'ya yaklaşımı hiçbir çıkara dayanmıyor. Tarihten gelen güçlü ve insani değerler üzerine kurulu bağlarımızı yeniden canlandırmak istiyoruz. Mağdur ve mazlum bırakmamak için kucaklama çabasındayız. Afrikalılarla değerlendirme ilkesiyle ilerliyoruz.

'ENERJİ SORUNUNU ÇÖZMEDEN DİĞER KONULARDAN BAHSEDEMEYİZ'

Farklı ülkelerle dayatmalar değil, Afrika sorunlarına Afrika çözümleridir. 2015'teki dönem başkanlığında sağlam sürdürülebilir kapsayıcı büyümeyi G20'nin temel hedefleri haline getirdik. Enerji sorunu çözülmeden kalkınmadan, beslenmeden, sağlıktan, ısınmadan bahsetmemiz mümkün değil. Elektrikten mağdur 1,1 milyar insanın 650 milyonu Sahra Altı Afrika'da yaşıyor. Kuzey zenginlikteyken, güneyi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

'SON 14 YILDIR BÜYÜME PERFORMANSINA SAHİBİZ'

Türkiye enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülke. Türkiye son 14 yıldır dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme performansına sahiptir. Enerji talebimizi yüzde 6 ile 8 arasında artış göstermesine sebep olmuştur. Enerji arz güvenliğimizi sağlamak ve enerjimizi çeşitlendirmek için çalışıyoruz. Doğalgaz rezervlerinin 3'te 2'sinin bulunduğu bir alanda. Çok önemli projelere öncülük ettik. Mavi Akım, Bakü Tiflis ve Türkiye Yunanistan projeleri Türkiye'yi küresel ölçekte ispatlamıştır. Bakü Ceyhan hattını da hayata geçirdik.

"DOĞU AKDENİZ GAZI İÇİN EN KARLI YOL TÜRKİYE'DİR"

TANAP projesini inşa ediyoruz. Bu hattın devamını oluşturacak proje ile Azeri gazı Türkiye'ye ulaşmış olacak. Rusya'nın hali hazırda Balkanlardan aldığımız gazı ülkemizden alacağız Türk Akımı'nda çalışmalar devam ediyor ve biz buna olumlu bakıyoruz. Doğu Akdeniz Gazı da yeni bir alternatif oluyor. Bu gaz için en karlı güzergahın Türkiye olduğunu gösteriyor. Bu sene sonunda ve 2017'de kritik adımlar atacağız. Bölgemizde güvenilir bir ortak haline gelmeye bir adım daha yaklaşacağız.

'AVRUPA'YA 4.DOĞALGAZ HATTINI RUSYA İLE KURACAĞIZ'

Tedarik, taşıma, tüketim. Biz taşıyıcı değiliz. Taşıma ve tüketim özelliğimiz var. Avrupa'nın doğalgaz arz güvenliğine de bununla katkı sağlıyoruz. Avrupa'ya 4. doğalgaz hattını Rusya ile kuracağız. İlk somut adımı atılan proje Avrupa için de önemli. Bir diğer alan da nükleer enerji. 2010 yılında Akkuyu'nun gerçekleştirilmesine yönelik anlaşmayı imzaladık. Japonya'yla da Sinop için bir anlaşma yaptık. Şimdi de 3. nükleer projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Elektrik tüketimimizin yüzde 10'unu nükleer enerjiden harcamak hedeflerimizden biri.

Türkiye'de enerjinin her alanında ciddi bir yatırım söz konusu. Enerji şirketlerini yatırım yapmaya davet ediyoruz. Küresel altyapı yatırım ihtiyacının büyük bölümünü enerji yatırımları karşılıyor. Doğalgaz fiyatlarının da düşüş eğilimini izlemesi mümkündür. İşbirliği içinde çalışmamız gerekiyor. Küresel altyapı çalışmaları için kamu ve özel sektör arasında çalışmalar şarttır.

Küresel büyüme üzerinde de olumlu etki yapacaktır. Tüm projelerin sürdürülebilir şekilde yürütülmelidir. 2015 Eylül'de 2030 gündemini New York'ta, aralıkta ise Paris İklim Anlaşması'nı kabul ettik. Zengin hidro karbon kaynaklarına sahip olmak, huzuru beraberinde getirmiyor.

'ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ İÇİN GELİN EL ELE VERELİM'

Enerji başta olmak üzere temel ihtiyaçlar konusunda ciddi sorunlar yaşayan geniş toplumlar söz konusu. Venezuella Devlet Başkanı'yla bu konuları konuştuk. Ben de Ocak ya da Şubat ayında ziyaret edeceğim. Orta Doğu bu bakımdan çok çarpıcı örneklere sahip. Suriye'ye Irak'a Orta Doğu'ya huzur ve barış için gelin el ele verelim. Halep'teki küçük bir çocuk ufka baktığında içi umutla dolmalı. Halep'te çocuklar şu anda helikopterlerin ve uçakların kendilerine dönen bombalarını görüyor. Musul'da bugün çocuklar ufka baktığında DEAŞ zulmüyle, sonrasındaki mezhepçilikle karşılaşıyor. İnsani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için çalışmaların durması için gelin hep beraber gayret sarfedelim. Musul için gelin birlikte mücadele edelim. Gelin barış için elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanalım.

Adalet istikrar güvenlik çağrıları içi boş, samimiyetsiz beyanlardan değildir. Bedelini en ağır şekilde yaşan bir ülkeyiz. Bu bedel kimi zaman maddi sınırlarda kalırken, kimi zaman geçtiğimiz aylarda yaşanan durum gibi oluyor. Bir grup terörist bağımsızlığımızı milletimizi hedef alan bir darbe girişiminde bulundu. Kurumlarımız bombalandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'Zirveye hazırlık çerçevesinde Türk Akımı'nı ele alıyoruz. Çin Japonya Hindistan'a da ihracata devam edeceğiz. Sayın Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı projesini de gerçekleştirmek istiyoruz' dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu. 

Rusya Devlet Başkanı Putin'in konuşmasından satır başları; 

'YENİLENEBİLİR ENERJİYE TALEP HIZLA ARTIYOR'

Sorunları ve bunların küresel gelişime etkilerini ele almasını, yayılmasına fırsat vermektedir. Bizim ortak görevimiz tüm insanların güncel enerji kaynaklarına işbirliği sağlamaktadır. 2 milyar insan erişimini yapıyor.  Görüyoruz ki hidrokarbon enerji piyasalarındaki konjöktür çok değişti. Petrol fiyatlarının 2 katı düşmesiyle alternatif enerjiler öneriliyor. İnsanlık gerçekten yeşil enerjiye doğru gitmektedir. Yenilenebilir enerjiye talep hızla artıyor. Özellikle sıvılaştırılmış enerjide üretiminin artırılması doğalgaz konusunda küresel anlama gelmektedir. 10 sene sonra sıvı doğalgaz hacmi borudaki hacmi aşacaktır. Ticaret daha da artacaktır. Yeşil enerjiye doğru gidiyoruz ama petrol ve doğalgaz tüketimi de artmaya devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda petrol harcaması yüzde 26 olacak. Doğalgaz yüzde 24, biyo kaynaklar yüzde 10, atom enerji yüzde 10, diğer kaynaklar yüzde 5 olacak.

'SON 2 YILDA PETROL ÇIKARMA YARIM TRİLYON CİVARINDA DÜŞTÜ'

Yüksek petrol fiyatları sayesinde zorla çıkarılan petrolün gelişmesiyle yeni kaynaklara yol açmıştır. Uluslararası enerji takvimlerine göre 20-30 yıl sonra yine petrol ve doğalgaz ihtiyacımız olacak. Düşük fiyatlar sayesinde son 25 sene boyunca en uzun süre devam eden yatırım aktivitinin düşüşüne sebep oldu. Son 2 yılda petrol çıkarma yarım trilyon civarında düştü.

'SİYASİ ÇIKAR İÇİN ENERJİ KISITLAMASI KABUL EDİLEMEZ'

Enerji açığı ve fiyatlarda dalgalanma gelecektir. Bu durum hem tüketici hem de üreticiyi etkileyecektir. Piyasa mekanizmasının bozulması anlamına gelmiyor. Petrol üretiminin kısıtlamasına birileri hazırdır. OPEC ülkelerinin insiyatifini destekliyoruz. İnanıyoruz ki kasımda piyasaya pozitif sinyal verecektir. Son 70 yılda yeni kaynaklarda azalma var. Bazı projeler toplu şekilde iptal ediliyor. Enerji açığı da yeni fiyat dalgalanmasını getiriyor. Kesin olarak serbest ticaretten yanayız. Sınır ötesi sermaye, yeni teknoloji ve sanayiyi destekliyoruz. Bazı ülkelerin enerji kısıtlaması kabul edilemez özellikle de siyaset için.

'TÜRK AKIMI'NI GERÇEKLEŞTİRMEK İSTİYORUZ'

Bazı ülkeler işadamlarına avantajlı projeleri kapatın diyor. Bunu yaparken müttefiklik ve disipline atıfta bulunuyor. Enerji güvenliğini koordineli olarak sağlayabiliriz. Bu tür girişimde bulunan taraflar ortaklarını hiç düşünmüyor. Kendi çıkarlarına karşı hareket ediyor. Uzun sürecek ve sürdürebilir gelişmeye kalite sağlayacağız. Yeni kaynaklara yatırım yapıyoruz. Çıkarmaya da zor koşullarda da olsak devam ediyoruz. Enerji piyasasına güvenli bir taraf olacaktır. Bizim ihracatımız sayesinde çok ülkenin gelişimi sağlanacaktır. AB'nin enerjinin bir kısmını biz sağlıyoruz. Mesela geniş dağıtım sistemi devreye girdi. Kuzey Akım var en güncel olarak. İkinci kısımda. Üzerine çalışıyoruz. Zirveye hazırlık çerçevesinde Türk Akımı'nı ele alıyoruz. Çin Japonya Hindistan'a da ihracata devam edeceğiz. Sayın Erdoğan ve diğer ortaklarımızla Türk Akımı projesini de gerçekleştirmek istiyoruz.

'DARBE GİRİŞİMİ KARŞISINDA GÖSTERDİĞİ TAVIR NEDENİYLE TÜRK HALKINI TEBRİK EDİYORUM'

Aynı zamanda temiz enerjide de bulunuyoruz. Sera gazları üzerine çalışıyoruz. Keşiflerde bulunuyoruz. Eşitlik ilkeleri temelinde tüm ortaklarımızla çalışacağız. Başarılı çalışmalar dilerim. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunmak istiyoruz. Türkiye şu anda büyük projeler için zor dönemlerden geçiyor. Son olarak Türkiye'de darbe girişimi oldu. Darbe girişimi karşısında gösterdiği tavır nedeniyle Türk halkını tebrik ediyorum.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in konuşmasından satırbaşları...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Enerji Kongresi'nde yaptığı açıklamada, "Petrol ve doğalgaz ihraç eden ülkeler arasında daha fazla anlaşma yapılmalıdır. Dünyada enerji politikaları değerlendirilirken, Türkiye ve Azerbaycan'ın dikkate alınmaması mümkün değildir. Bu yıl Türkiye'ye 4'üncü gelişim" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım 23. Dünya Enerji Kongresi'nde konuştu.

İşte Başbakan Yıldırım'ın konuşmasından satır başları; 

Kongrenin düzenlenmesinde önemli rol oynayan başta Dünya Enerji Kongresi'ne ve Enerji Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Enerjinin bütün alt sektörlerinin farklı açılardan ele alınacağı 65 oturum yapılacak ve yaklaşık 250 konuşmacı bilgilerini aktaracak ve kapsamlı bir bilgi alışverişi sağlanacak.

Kayda değer görüşmelerin yapılması ve anlaşmaların sonuçlandırılması için de önemli bir fırsattır. Enerji olimpiyatları tanımının hakkının verileceğine inancım tamdır. Olimpiyatlar için kullanılan bir slogan var 'daha güçlü daha yükseğe' Enerji arzının güvenliği ve makul fiyatlarla erişim her ülke için ulusal güvenlik meselesi haline gelmiştir.

BAŞBAKAN YILDIRIM ULUSLARARASI İLİŞKİLERE ÖNEM ÇEKTİ

Ancak fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım. İstikrarı sürdürelim. Enerji arzının güvenliği, çeşitliliği ve enerji kaynaklarına güvenli ve makul fiyatlarla erişim güvenlik kapsamına gelmiştir. Ekonomik büyüme ve refah, devletler arasındaki ilişkilerinin doğasını, savunma politikalarını ve dünya barışını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır. Böyle bir ortamda enerji alanında karşılıklı menfaatlerin gözetildiği uluslararası ilişkiler hiç ama hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır.

'DÜNYA ENERJİ HARİTASI DEĞİŞMEKTE VE YENİ OYUNCULAR ORTAYA ÇIKMAKTADIR'

Çeşitlendirilmiş güzergahlar üzerinden makul fiyatlarla enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdürecektir. Fosil yakıtların makul fiyatlarla kesintisiz akışının enerji güvenliğinin ana hedefi olacağını bilmeliyiz. Orta Doğu, Rusya, Orta Asya'da da önemini koruyacaktır. Nükleer enerjiye olan ihtiyaç devam ediyor. Genel eğilim nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdürmek tarafındadır. Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimler görüyoruz. Dünya enerji haritası değişmekte ve yeni oyuncular ortaya çıkmaktadır.

'10 YIL İÇİNDE ENERJİ TALEP ARTIŞININ EN HIZLI GELİŞTİĞİ ÜLE TÜRKİYE'DİR'

Değerli konuklar Türkiye dinamik ve büyüyen bir ekonomiye sahiptir. İthalat bağımlılığı halen yüzde 72 seviyesinde. OECD ülkeleri içinde geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı geliştiği ülke Türkiye'dir. Çin'den sonra 2. ülkeyiz. 3 katı hızla artan enerji ihtiyacımız şu anki kapasitemizin 2 katı olacaktır. Sürdürülebilir, kapsayıcı, kararlılıkla katkı sunmaya devam edeceğiz.

Enerji sepetimizin yüksek enerji için gerekli esnekliğin artmasıdır. Elektrikte tam 2 katına kurulu gücümüzü çıkardık. Yeni santralleri devreye alıyoruz. Yenilenebilir enerjinin yükselen eğilimini yakından izlemekte. Önem ve önceliğini anlamaya özen göstermekte. Düşen maliyetleri yenilenebilirle özellikle güneş ve rüzgara yenilerini eklemekteyiz.Yenilnebilir enerji kapasitesi toplam yüzde 30'a ulaştı.

'JEOTERMAL ENERJİMİZ DE GÖZARDI EDİLMEMELİDİR'

Elektrik üretiminde oranı yüzde 32'ye ulaşmış durumda. Artan taleple bu oranı muhafaza etmek bile önemli. 2023 hedefimiz bu oranın üzerine çıkılmasıdır. Jeotermal enerjimiz de gözardı edilmemelidir. Bu konuda ilk 5 ülkeden biriyiz. Elektrik iletim ve dağılım sistemimize de önemli katılımlar eklenmiştir. Şimdi ki hedefimiz Mavi Akım'dan sonra Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı projesini süratle hayata geçirmektir. Güney gaz koridorunun bel kemiğini TANAP tesis edecektir. çeşitli halkalardan meydana geldiğini ve bir halkadaki sorunun diğerlerini etkileyeceğini unutmamız lazım.

'ENERJİYİ BÜTÜNCÜL BİR YAKLAŞIMLA ELE ALIYORUZ'

İşte Bakan Albayrak'ın konuşmasından satır başları; 

Öncelikli olarak kongrenin tüm katılımcılar için faydalı geçmesini diliyorum. Geçtiğimiz yıllarda enerji dünya gündeminin en üst noktalarında yer aldı. Aynı zamanda doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşmasında çok önemli. Türkiye olarak tüm politikalarımızda barış ve istikrarın sağlanmasıdır. Enerjiyi yapıcı ve tamir edici bir enstrüman olarak görüyoruz. Bölgesel huzur için bir fırsat olacağını düşünüyoruz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki Türkiye kazan kazan prensibine dayanmaktadır. Coğrafyasındaki huzur ve istikrarı olan her projenin doğal müttefikidir. Sorumluluk almaktan asla geri durmayacaktır. Enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz.

Ortak aklı harekete geçirecek bölgesel ve küresel refahın sağlamasında önemli bir işlev görecektir. Yeter ki paylaşalım. Kaynakların daha adil kullanımı için, barış için paylaşalım. Dünyaca meşhur İstanbulumuzda hoş zaman geçirmenizi temenni ediyorum.