Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yüksek  komisyon ücretleri ve ödeme sürelerinin çok uzun olması tartışmalarıyla gündeme gelen yemek kartları sorununun çözümü için yapılan çalışmalarda sona gelindiğini  bildirdi.

Tüfenkci, yaptığı yazılı açıklamada, yemek kartları ile ilgili  komisyon tutarlarının yüksek meblağlara varması nedeniyle piyasada sıkıntı yaşandığını hatırlattı.

Bununla ilgili mevzuat noktasında bazı eksiklikler bulunduğunu  belirten Tüfenkci, "Mevzuat çıkartmadan neler yapılabilir diye konuştuk. Arkadaşlarımız tarafları bir araya getirerek teknik anlamda çalışmalarını  sürdürdü. Yüksek komisyon ücretleri ve ödeme sürelerinin çok uzun olması  tartışmalarıyla gündeme gelen yemek kartları sorununun çözümü için yapılan  çalışmalarda sona gelindi." ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmaların piyasanın sağlıklı işlemesini sağlamak bakımından  son derece önemli olduğunu vurgulayan Tüfenkci, bu

çalışmaları ilerleyen günlerde  kamuoyu görüşüne sunacaklarını kaydetti.

Bakan Tüfenkci, düzenlemeye ilişkin maddeleri de şöyle sıraladı:

Yemek kartı müşterilerinin doğrudan, dolaylı veya gizli olarak  iskonto almalarının önüne geçilecek. Yemek kartı şirketlerinin perakende işletmelerden alabileceği komisyon oranına tavan sınır getirilecek. Yemek  kartlarının, market alışverişleri gibi yemek sektörü dışındaki

sektörlerde  kullanılmasının önüne geçilecek. Yemek kartı hizmeti veren şirketlerin akaryakıt,  hediye, ödül, teşvik, yardım, konaklama, temsil ve ağırlama gibi hizmetler için  çıkarttığı kartlar söz konusu olduğunda işlem ve ödemelerin her bir hizmete özgü  olması ve buna ilişkin teknik altyapının oluşturulması kaydıyla birden fazla  hizmet için tek bir kartın kullanılabilmesi sağlanacak."

Tüfenkci, sektörde faaliyet göstermek isteyenlere, hizmete başlamadan  önce Bakanlığa yazılı bildirimde bulunma zorunluluğunun getirileceğini  belirterek, düzenlemelere uymayanlar hakkında da yaptırım öngörüldüğüne işaret  etti.