Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geliştirdiği İş’te Anne Projesi ile kadınların anne olduktan sonra da annelik sorumluluğundan feragat etmeden işlerini yapabilmelerini sağlayacak bir dizi projeyi gündemine aldı. Bakanlık, anneleri iş gücü piyasasına kazandıracak projeden yararlanan kadınlara her gün için 70 TL tutarında cep harçlığı verecek. Bakanlık, kooperatiflerden sorumlu kurumlar bünyesinde ‘Kadın Kooperatifleri’ birimleri kuracak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, kadınları aileleri ile iş hayatı arasında kalmaktan kurtaracak, onların iş hayatını kolaylaştıracak yenilikçi çözümler üretmeye devam ettiklerini söyledi. Hayata geçirecekleri proje ile çalışmak isteyen anneleri iş gücü piyasasına kazandıracaklarını anlatan Bakan Selçuk, Bakanlığın uygulamaya koyacağı İş’te Anne Projesi ile kadınların hem çocuklarının hem de işlerinin başında olmasını sağlayacaklarını dile getirdi.

İŞKUR YİNE DEVREDE OLACAK

İŞKUR’un çalışmak isteyen kadınları mesleki eğitim kursları veya işbaşı eğitim programlarına yönlendireceğini anlatan Selçuk, projeden yararlanan kadınlara kursa veya programa devam ettikleri günler için günlük 70 TL tutarında cep harçlığı ödeyeceklerini belirtti. Selçuk, ayrıca eğitim süresince katılımcıların iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerinin de karşılanacağını söyledi.
Selçuk, İŞKUR tarafından sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen mesleki eğitim kurslarına ve imalat sektöründeki mesleklerde düzenlenen işbaşı eğitim programlarına katılan annelerin kreş yardımı ile desteklendiğini hatırlattı. Selçuk, “2-5 yaş arasındaki çocuğu kreşe veya gündüz bakımevine devam eden kadınlarımız, kurs veya program süresince aylık 400 TL bakım desteğinden de yararlanabilecek” diye konuştu.

BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

Selçuk, destek programlarından yararlanacak kadınların başvurularının nasıl olacağını da anlattı. Buna göre, kursiyerler tarafından destekten yararlanmak istenen çocuğa ait nüfus cüzdanı aslı ve kreş ya da gündüz bakımevi faturası gerekecek. Yine, kreş ya da gündüz bakımevinden alınacak SGK sicil numarasının yer aldığı belge ile birlikte kurs ya da programı düzenleyen Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne ya da hizmet merkezine müracaat edilmesi yeterli olacak.
Bakanlığın kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi için de yeni çalışmalar yaptığını dile getiren Bakan Selçuk, kadınların pazarlama faaliyetlerine yönelik destekleyici politika ve uygulamaları geliştireceklerini söyledi. Kadın kooperatifleri alanında güvenilir ve karşılaştırılabilir verilerin elde edilebilmesi amacıyla ayrıca veri tabanı oluşturulacağını da anlatan Selçuk, “Kadın kooperatifçiliği, destek mekanizmaları, işletme, yönetim, pazarlama ticaret/e-ticaret, ihracat/e-ihracat gibi konularda bilinçlendirme, eğitim ve rehberlik-danışmanlık çalışmaları düzenleyeceğiz. Kadın kooperatiflerine yönelik etkin ve verimli çalışmaların sağlanabilmesi için kooperatiflerden sorumlu kurumlar bünyesinde kadın kooperatifleri birimleri kurulacak” diye konuştu.