BOTAŞ, kış mevsimi için geri sayımın başladığı, kombilerin çalışmasıyla birlikte tüketimin hızla artacağı doğal gazda, ekim ayı tarifelerini belirledi.

BOTAŞ, gerek konut gerekse sanayide gaz fiyatlarını sabit tuttu.

Gaz fiyatı, (her 1000 metreküp),konutlar için 1.251 TL, sanayi ve elektrik üreten santrallar için 1.400 TL düzeyinde bulunuyor.

Sanayiye ve elektrik santrallarine, ekim ayında sözleşmeleri ile taahhüt ettiklerinin üstünde gaz çekerse yüzde 10 indirim uygulanacak. Bu gruba giren müşteriler, 1.260 TL’den gaz tüketmeye devam edecek.

Kur artışı etkisi

Sektör kaynakları, BOTAŞ’ın, 1 Ekim’de gaz ithalat fiyatının, petrole bağlı olarak 10 dolar kadar gerilediğini belirterek, “Dolar kuru hızla bir artış gösterdi. Petrolün yarattığı fiyat avantajını ortadan kaldırdı.” dedi.

Kaynaklar, BOTAŞ’ın sanayi müşterilerine ve elektrik üreten santrallara ağustos ayında özel bir tarife uygulamaya başladığını belirterek, “Bu tarife, ekim ayında da devam edecek. Ekim ayında, sözleşmesinde öngörülen taahhütlerinin üstünde gaz çeken müşteriler (sanayi ve santraller),daha düşük fiyattan gaz almaya devam edecek. BOTAŞ, böylece tüketimi teşvik ediyor. Yıl sonunda gündeme gelecek olası ‘al ya da öde’ riskini de azaltıyor.” dedi.