Sektör temsilcileri, 15 Nisan'da sona eren ve 1 Eylül'de başlayacak  balık avı sezonuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK)  Başkanı Erdoğan Kartal, yeni sezona ilişkin tüm balıkçıların hazırlıklarını  tamamladığını belirterek, 1 Eylül'de "vira Bismillah" diyeceklerini söyledi.

Araya Kurban Bayramı'nın girmesiyle balıkçıların denize çıkmasının 5  Eylül'ü bulabileceğini dile getiren Kartal, bazı balıkçıların bu yönde karar  aldığını aktardı.

Kartal, temmuzda yeni sezona ilişkin yaptıkları çalışmalarda sonucun  çok iyi geldiğini aktararak, yeni sezon için umutlandıklarını, ancak aradan geçen  sürede bazı türlerde olumsuzluk gördüklerini söyledi.

Erdoğan Kartal, "Araştırmalarımıza göre bu yıl hem Karadeniz'de hem de  Marmara'da hamside sıkıntı olacakmış gibi görünüyor. Hamside verimin düşmesini  bekliyoruz. Hava şartlarına göre bu durum değişebilir ancak iki denizde de  sıkıntılı olacak." dedi.

Palamutun geçen yıl rekor düzeyde tutulduğunu ve çok bereketli bir  sezon geçirildiğini anımsatan Kartal, bu sezonda da bu balık türünün olmasını  beklediklerini ifade etti.

"Uskumru 40 yıl sonra Marmara'ya geldi"

Kartal, "Geçen yıl eksik olan istavritin bu yıl çok iyi olmasını  bekliyoruz. Ayrıca 40 yıl sonra Marmara'ya uskumru geldi. Bu balık türünde de  bereketin olacağını düşünüyoruz. Sezonun açılmasıyla birlikte tezgahları  süsleyecek." diye konuştu.

Işıkla avcılığa müsaade edildiğini dile getiren Kartal, bu avcılık  türünün uskumruya zarar verdiğini, kısa sürede balığı bitirdiğini vurguladı.

Kartal, bir iki türde eksiklik de olsa verimli bir sezon  beklediklerini dile getirdi.

Sezonun açılmasıyla fiyatların en az yüzde 50 ucuzlayacağını kaydeden  Kartal, "Şu anda 30 liraya istavrit satılıyor. Bu en fazla 15 liraya  satılacaktır. Fiyat düşüşü istavritte yüzde 60'ları, Karadeniz mezgitinde yüzde  70'i bulabilir." dedi.

"Yeni sezondan beklentimiz olumlu"

İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı  İrfan Mazlum ise yeni sezonda her balıkçı gibi ürünün bol olmasını, ticaretin,  istihdamın artmasını istediklerini söyledi.

Yeni sezon için tüm hazırlıkları tamamladıklarını anlatan Mazlum, "Şu  an yeni sezonun bereketli bir dönem olacağı görülüyor. Tabi bunlar Allah'ın  lütfuna bağlı. Beklentimiz olmayabilir ancak denizde mahsül var. Beklentimiz iyi  olacağı yönünde." dedi.

Mazlum, her sezonun başında istavrit, palamut, çinekop ve lüfer  çıkartıldığını, sezon başladığından itibaren bu 4 ana türde herhangi bir sıkıntı  beklemediklerini anlattı.

Palamutun geçen yıl çok iyi çıktığını, bu balıktan fazlasıyla  tuttuklarını dile getiren Mazlum, palamut için "bir yıl olursa ertesi yıl olmaz"  diye bir anlayış olsa da herhangi bir azlık beklemediklerini vurguladı.

Mazlum, son 5-6 yıldır Marmara'da sezonun açılmasıyla birlikte hamsi  tutulabildiğini belirterek, ancak bu denizde hamsinin az olduğunu, Karadeniz  hamsisinin çıkartılmasının kasım ayını bulacağını aktardı.

"Fiyatlar en az yüzde 60 ucuzlar"

Mazlum, şu anda hava şartlarının da istenildiği gibi gitmemesi  nedeniyle balığın çok pahalı olduğunu kaydederek, perakendede fiyatların çok  yükseldiğini söyledi.

Kolisi 15-20 liraya satılan sardalyanın şu anda 250 liraya kadar  çıktığını dile getiren Mazlum, balık fiyatlarının sezon açılmasıyla birlikte  düşeceğini aktardı.

Mazlum, "Şu anki fiyatları baz almak çok yanlış, onları baz alarak  söylemiyorum ama sezon başlayınca balıklarda kesinlikle yüzde 60 indirim olur."  ifadelerini kullandı.

AA