Engelli ve yaşlı akrabasının bakımını üstlenenlere devlet belli şartlarda maaş bağlıyor. 500 binin üzerinde kişi, bu maaş hakkından yararlanıyor. Öncelikle bakımı yapılacak kişinin; başkasının yardımı ve bakımı olmadan hayatını devam ettiremeyen, tek başına ihtiyaçlarını (beslenme, giyinme, tuvalet, merdiven inip çıkabilme gibi) gideremeyen yaşlı ve engelli olması gerekiyor.

GELİR BELİRLEYİCİ

Maaş desteğinden yararlanabilmek için, hane içindeki kişi başına gelirin 967 liranın altında olması da şart. Bu şartları yerine getirenlere her ay 1197 lira ödeniyor. Ancak dini bayramlarda ödenen 1000’er liralık ikramiye, hanedeki kişi başına geliri artırdı. Bu nedenle de bakım maaşı alanların aylıkları kesildi. Bu iddianın sahibi Emekliler Derneği Hukuk Danışmanı Av. Cafer Tufan Yazıcıoğlu.

YENİDEN HESAPLANIYOR

Bir taraftan sevinirken, diğer taraftan mağdur duruma düşen büyük bir kitle oluştuğuna dikkat çeken Cafer Tufan Yazıcıoğlu, şunları söyledi: “Aile gelirine, sadece öğrenci kredi ve bursları dahil edilmiyor. Bayram ikramiyeleri gelir kabul ediliyor. Bu nedenle evde bakım ücreti ve engelli maaşı hesaplamaları yeniden yapılıyor. Evde bakım ücreti ve engelli maaşı alan binlerce vatandaşımızın bu nedenle maaşı kesildi.”

KAPSAMDAN ÇIKARILMALI

İkramiyeden aylık gelire 166 lira yansıma olduğu ve bu nedenle de 967 liralık gelir şartı sınırının aşıldığını belirten Cafer Turan Yazcıoğlu, “Devletimizin iyi niyetle verdiği ikramiyeler, bir taraftan emeklilerimizi mutlu ederken, diğer taraftan mağdur ediyor. Bayram ikramiyeleri, engelli ve yaşlılara yapılan ödemelerde kıstas alınmamalı. Engelli ve yaşlılar, gelir testi kapsamından çıkartılmalı” dedi.