Son dönemlerin tartışmalı konularından olan kripto paralar ile bu paraları üretmek için kullanılan ve kripto para madenciliği olarak adlandırılan bilgisayarlar da kaçakçılığa konu oldu. Türkiye'de ilk kez, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından yapılan operasyonda kripto para madenciliğinde kullanılan bilgisayar aksam ve parçaları yakalandı.

GÜÇ KAYNAĞI DA VAR

Kripto para madenciliği için kullanılan bilgisayarlarda bulunması gereken ekran kartı ve güç kaynağı gibi parçaların pahalı olması nedeniyle kaçakçılar bu parçaları yurda kaçak yollarla getirmeye çalıştığı tespit edildi. Gümrük muhafaza ekiplerince İstanbul Atatürk Havalimanı'nda ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda geçtiğimiz ay içinde 3 farklı olayda Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bulgaristan'dan ülkemize gelen yolcuların valizlerinde kripto para üretiminde kullanılan toplam 106 bin TL değerinde 17 adet ekran kartı ve 9 adet güç kaynağı ile çeşitli bilgisayar parçaları ele geçirildi. Yolcular, ele geçirilen bilgisayar parçalarını kripto para üretmek amacıyla kurdukları kripto para madeni olarak ifade edilen bilgisayarlarda kullanacaklarını belirtti. Yolcular hakkında Bakırköy ve Edirne Cumhuriyet başsavcılıkları nezdinde Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'na muhalefetten başlatılan soruşturmalar sürüyor.

"İNSANLARIMIZIN KANDIRILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, kripto paralara ilişkin "Riskine dikkat etmek lazım. Hükümet olarak da buradan insanlarımızın kandırılmasına müsaade etmeyeceğiz" dedi. Öte yandan 2017'de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre, gümrüklerde geçen yıl 800 milyon liralık kaçak eşyanın ele geçirildi. Bunların 60 milyonluk kısmı da tasfiye edildi.

10 BİNİN ÜZERİNDE KRİPTO MADENCİ VAR

Kripto para madenciliği Türkiye'de son 3 yıldır hızla büyüyor. Geçen yılın verilerine göre kurumsal yatırımcılar hariç bireysel olarak 10 binin üzerinde kripto para madenciliği için yatırım yapan kişi bulunuyor. Bunlar en az 10 bin liralık yatırımla kripto para üretimi gerçekleştiriyor. Bu alanda ekran kartı ya da mining rig adı verilen sistem Türkiye'de üretilmediği için tamamı ithal ediliyor. Bu alanda altyapı hizmeti veren Emre Tekin, ekran kartı ve bilgisayar kasasında arz sıkıntısı olduğunu bu nedenle kaçakçılığın arttığını söyledi. Ekran kartlarının Türkiye'de 800-900 liradan satıldığını belirten Tekin, "Bu araçları Çin ve ABD üretiyor. Her ülkeye belli bir kota vererek satış yapıyorlar. Üretim yetmediği için fiyatlar artıyor. Ürün bulunamadığı için de kaçakçılık başladı" dedi.