Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımcılara telekonferans yoluyla seslendi. Telekonferansa 6 bine yakın yabancı yatırımcı katıldı. Bakan Albayrak, yatırımcılara şu an piyasadaki düzensizliklerle uğraştıklarını ancak Türk bankacılık sisteminin güçlü olduğunu ve bankaların açık döviz pozisyonu olmadığını belirtti. Enflasyonu düşürmenin en önemli öncelikleri olduğunu belirten Albayrak, "IMF ile işbirliği planımız yok. Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz." dedi ve TCMB'nin mali politika ile paralel adımlar atacağını vurgulayarak iddialı bir tasarruf için bakanlara talimat verildiğini söyledi.

Bakan Albayrak'ın açıklamaları şöyle;

"BU DALGALANMALARDAN DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAĞIZ"

Albayrak, yabancı yatırımcılara ilk olarak "Ülke içi zorlukların farkındayız. Bu dalgalanmalardan daha güçlü çıkacağız." şeklinde seslendi.

Türk Bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü. Şu an piyasa düzensizliği ile uğraşıyoruz. Bankacılık sisteminin açık döviz pozisyonu yok. Şirketler kısa vadeli yükümlülükleri karşılayabiliyor.

Bankalara destek konusunda tereddüt etmeyeceğiz. Merkez Bankası mali politika ile paralel adım atacak.

"DAHA FAZLA MALİ SIKILAŞMAYI SAĞLAYACAĞIZ"

TCMB mali politika ile paralel adımlar atacak. İddialı tasarruf programı için tüm bankalara görev verildi. Vergi yapılandırmalarından önemli gelir bekliyoruz. Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz. Enflasyonla mücadelede para politikası tek başına yeterli değil. Daha fazla mali sıkılaşmayı sağlayacağız. Yapısal reformlar önceliklerimiz arasında.

"BİR IMF PLANI YOK"

Sermaye kontrolleri ajandamızda değil ve olmayacak. IMF ile işbirliği planımız yok. Yatırımcılarla açık ve şeffaf diyalog geliştireceğiz. Sürdürülebilir büyüme için ekonomi yeniden dengelenmeli. Ekonomide ılımlı bir büyüme oranı bekliyoruz.​

"HALKBANK'A CEZA BEKLEMİYORUZ"

Halkbank ile ilgili ceza beklemiyoruz. ABD Hazine Bakanı Mnuchin ile iyi iletişim içerisindeyiz.

Katar anlaşmasının farklı bileşenleri var. Doğrudan yatırımlar da var.

6 BİNDEN FAZLA KİŞİ KATILDI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yüzlerce yabancı yatırımcı arasında organize edilen dev zirve telekonferans yöntemiyle yapıldı.

Citi, Deutsche Bank, DOME ve HSBC dörtlüsü tarafından düzenlenen zirveye katılan yabancı yatırımcıların toplamı 6 binin üzerine çıktı.

Telekonferansa, ABD, Avrupa ve Ortadoğu'daki yatırımcılar başta olmak üzere tüm dünyadan katılım gerçekleşti.

Bakan Albayrak'ın katılımıyla gerçekleşen ve 16'da başlayan yatırımcı zirvesi saat 16:45'te sona erdi.

KATAR'DAN 15 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM ÇIKMIŞTI

Dün Bakan Albayrak'ın da bulunduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani arasında toplantıdan 15 milyar dolarlık doğrudan yatırım çıkmıştı