Geçmiş yıllarda Bağ-Kur kaydı büyük çoğunlukla ihmalden yapılmamış. Ancak tabi şimdi emeklilik zamanı gelince önemli hale geliyor. Bu durumda olanlar için 04.10 2000 ve 01.10.2008 tarihleri milat olarak kabul ediliyor. Geçmişe dönük sigorta kaydı olmayanların başvurmaları halinde günleri 04.10.2000 tarihinden itibaren sayılmıştı. Başvurmayanlar için ise 2008 sonrası geçerli kabul edilmişti. Böylece öncesinde vergi kaydı olsa bile Bağ-Kur kaydı yoksa bu günler geçerli sayılmadı ve borçlanma imkanı da bulunmuyor.

Zaman zaman bu konuda dava açanlarla ilgili mahkemelerden olumlu kararlar çıkmaktadır.

Hatta bu konuda Yargıtay kararları da bulunuyor. Bu kararları TESK internet sitesinden de yayınlamıştı. Ancak herkesin durumu farklı olduğu için her dosya için ayrı karar verilmesi de mümkündür. Bu konunun çözümü ancak yasal düzenlemeyle gerçekleşebilir. Önümüzdeki dönemde bu konuda bir çalışma olursa yüzbinlerce esnafın da yüzü gülmüş olacaktır.

Geriye doğru borçlanma güncel rakamlardan da olacağı için SGK'ya da önemli bir kaynak oluşturacaktır.

Ramazan AYGEN

''Emekli maaşını belirleyen en önemli etken sizin prime esas kazancınız. Yani sigortaya bildirilen brüt maaşınız olmaktadır.

Primlerinizin tamamının tavandan yatıp yatmadığını belirtmemişsiniz. Eğer böyle bir durum varsa maaşınızda yanlışlık olduğunu düşünebilirsiniz.
Ancak uzun süre asgari ücret ile çalıştıysanız ve son dönemde primleriniz tavandan yattıysa önceki dönemler maaşını düşürecektir.

Burada size ödenen maaş değil, SGK'ya bildirilen maaş önemlidir. Eğer size maaş elden ödeniyor SGK'ya asgari ücretten bildiriliyorsa bu durum da emekli maaşınızı düşürecektir.

Bütün bu konuları dikkate alarak değerlendirip SGK'ya başvurabilirsiniz. Dilekçe yazarak emekli maaşınızın yeniden hesaplanmasını isteyebilirsiniz.
İdare kanun gereği dilekçenizi cevaplayacaktır.'
'