Yazı dizimizin son gününde Bağ-Kur emeklilerinin ocak zammının ne kadar olacağını anlatacağız. Bağ-Kur emeklileri yılda iki kez temmuz ve ocak aylarında zam alıyorlar. Tarım Bağ-Kurlu olup emekli olanlar da yılda iki kez zam alıyor. Zam da bir önceki altı ayın enflasyon oranına göre belirleniyor. Yalnızca emekliler değil, Bağ-Kur’lu anne-babası veya eşinden dolayı dul ve yetim aylığı alanlar da her yıl iki kez temmuz ve ocak aylarında maaşlarına zam alıyor.

ZAM BEKLENTİSİ %10.65 
Bağ-Kur emeklileri ocak-haziran döneminde gerçekleşen enflasyon oranında zammı temmuz ayında aldı. Emeklilerinin maaşlarına temmuzda yüzde 9.17 oranında zam yapıldı. Bu zam sonrası en düşük Bağ-Kur emeklisinin maaşı 1.553 TL’ye yükseldi. Tarım Bağ-Kurluların en düşük maaşı ise 1.164 TL oldu. Geçtiğimiz günlerde açıklanan Yeni Ekonomi Programı’nda 2018 yılsonu enflasyon oranı hedefi olarak yüzde 20.8 tahmin edilince temmuz-aralık enflasyonunun de yüzde 10.65 olarak gerçekleşmesi beklentisi ortaya çıktı. Enflasyon hedeflenen şekilde gerçekleşirse Bağ-Kur emeklileri ocak ayında yüzde 10.65 oranında zam almış olacak.

EN DÜŞÜK AYLIK 1.718 TL’YE YÜKSELİYOR
Enflasyon tahmini gerçekleşirse Bağ-Kur emeklilerine yüzde 10.65 oranında zam yapılacak. Bu oranda zam yapılması halinde maaş zammı 165 TL ila 563 TL arasında değişecek. En düşük Bağ-Kur maaşı zam sonrası 1.718 TL olacak. Tarım Bağ-Kur’lular için de en düşük maaş 1.287 TL’ye yükselecek.

SADECE EMEKLİYE DEĞİL 
Zam oranı 3 Ocak 2019’da TÜİK tarafından açıklanacak orana göre kesinleşecek.Enflasyon oranı açıklanınca 1 milyon 641 bin Bağ-Kur emeklisinin ve Bağ-Kurlu anne-babası veya eşinden ölüm aylığı alan kişinin aylığı zamlanacak. Bağ-Kur’dan malulen emekli olmuş 22 bin kişi, 940 bin ölüm aylığı alan kişi, iş göremezlik geliri alan 230 bin kişinin de aylıkları zamlanacak.

HEM AYLIK ALIP HEM ÇALIŞABİLİR
Bu arada emekli olduktan sonra Bağ-Kurlu olarak çalışmaya devam edenler için sosyal güvenlik destek primi ödeme zorunluluğu kalktı. Dolayısıyla bu kişiler hem emekli aylıklarını alıp, hem de çalışabiliyor. Bu çerçevede Bağ-Kur’dan emekli olup esnaflığa devam edenler hem emekli aylıklarını alıp, hem de prim ödemeden çalışabiliyor. Diğer taraftan enflasyon hedefi yalnızca bir tahmin. Enflasyon oranı daha yüksek veya daha düşük oranda gerçekleşebilir.