KANAL MARAŞ / MUSTAFA KILINÇ

Birçok el zanaatının ustalıkla yapıldığı, yiğidin harman olduğu, yeşili ile Karadeniz, Mavisi ile Akdeniz’i andıran Kahramanmaraş, bayan ayakkabı da vites büyüttü. Türkiye’de kuyumcu üretim merkezi olan, çarık üretimi ile Hollywood filmlerinin vazgeçilmez çarıklarını üreten Kahramanmaraş, bayan ayakkabısı ile de zirve de kalmak için çok çalışıyor. İtalya, Fransa gibi bayan ayakkabı üretim merkezleri ile yarışan kentteki 200 atölye son teknolojiyi kullanıyor.

HER GEÇEN SENE ARTIYOR
2014 yılında Kahramanmaraş ayakkabıcılık sektörünün 2.4 milyon dolar ihracat yaptığını bu rakamın 2015 yılında 5 milyon dolara çıktığını belirten üreticiler, “Ayakkabı, enerji ve diğer sektörlerin hepsinde çok iddialıyız. Kahramanmaraş olarak ta hedeflerimiz arasında bayan ayakkabı üretimini markalaşma ile tamamlamak” dediler.

HERKES İLE ÇALIŞIYORUZ
Mesleğin gelişimi ve kaliteyi düşürmemek için tüm kurum ve kuruluşlar ile ortak toplantı ve seminer düzenlediklerini belirten üreticiler şunlar söyledi: “Sektörün gelişimi için Kahramanmaraş’taki tüm kurumlar, kuruluşlar ile ortak çalışma yapıyoruz. Ar-ge inovasyon ile ayakkabıcılık sektörü lider sektör olma yolunda ilerleyecek. Üretim çeşitliliği ile küresel ekonomiye en iyi uyum sağlayan illerin başında Kahramanmaraş geliyor. Bunun yansıması olarak bayan ayakkabı üretimi, kuyumculuk, tekstil, enerji ve diğer ürün yelpazesinde hep birinciyiz”

İHRACAT ARTIYOR
2015 yılında Türkiye’den 672 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldığını belirten üreticiler şunları söyledi: “Kahramanmaraş’ta ayakkabı sektörü denildiği zaman 200 kadar işletme yaklaşık 8-10 bin kadar personel çalışıyor. Ayakkabıcılık sektörü, üretim ve istihdam bakımından, ar-ge ve tasarım çalışmaları bakımından yüksek sanayileşme potansiyeli ile Kahramanmaraş’ın stratejik sektörlerinden birisidir. 80’li yıllarla gelişen serbest ekonomi akımına, günümüzün işbirliği ve kümelenme eğilimleri eklendiğinde iş dünyasının karşısına çok önemli fırsatlar çıkmaktadır. Maalesef uzun yıllar en önemli atılımı yer sorununu çözerek yapacakken çok geç kalan çözümler üretildi. Başka sektörlerde AR-GE, tasarım sizi rakiplere göre ileri götüren bir unsur olmasına rağmen ayakkabı sektöründe bu hayati ön şarttır. Her gün yeni model, yeni tasarımlar çıkarmak zorundayız, yoksa biz hayatta kalınmıyor.

150 KAT BÜYÜDÜ
Kahramanmaraş’ta son üç yılın ayakkabı ihracatına baktığımızda 2012’den 2014’e 150 kat artış kaydedilmiştir. 2012 yılında 18.224 dolar, 2013 yılında 1,24 milyon dolar ve 2014’de 2,28 milyon dolar 2015 yılında 5 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ayakkabıcılık sektörünün Kahramanmaraş ihracatındaki payı da artmaya devam etmekte, bu da gösteriyor ki Kahramanmaraş’ta ayakkabıcılık sektörü ciddi bir büyüme ve atılım trendinde bulunmaktadır.”