Paraya ihtiyacınız var ve bankanın yolunu tuttunuz. İhtiyacınız olan nakit parayı bankadan temin etmek istediğinizde karşınıza iki seçenek çıkıyor. Bunlardan biri kredi kartınızdan çekeceğiniz taksitli nakit avans diğeri ise ihtiyaç kredisi. Paraya bir an önce ulaşma içgüdüsüyle çoğu kişi maliyet hesabı yapmıyor, cebine girecek paraya bakıyor. Ama zaman kuruşu hesaplama zamanı.

FAİZ FARKI KALMADI

Taksitli avansta aylık faiz 1 Ekim itibarıyla yüzde yüzde 2.02’den yüzde 2.25’e çıkacak. Faizin TL karşılığının yüzde 15’i kadar Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) ve yüzde 5’i kadar da Banka Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) alınıyor. Kredi faizleri ise daha hızlı yükseldi. Son dönemde ihtiyaç kredi faizi yüzde 2.50’den başlayıp yüzde 3.50’ye kadar çıkıyor.

VADE, LİMİT AVANTAJI

Avansta (kredili mevduat hesabı da deniyor) faiz geri ödemenin yapılmadığı her gün işliyor. Ertesi gün paranın tamamını geri ödeseniz dahi faiz ve masraf alınır. Önemli olan diğer bir konu vade. Avansta vade en çok 12 ay, kredide ise 36 ay. İhtiyaca göre avansta limit kredi kartı limitiyle sınırlı. 10 bin liraysa nakit avans hakkı 10 bin lira. Kredi kişinin gelir ve risk notuna göre daha fazla olabiliyor.

FAYDALI OLDUĞU DURUM

Daha önce kredi avantajlıyken şu anki faiz seviyelerine bakınca avansla daha az geri ödeme yapmak mümkün. Avansın başka avantajları da var. Eğer, 15-20 günlük kısa vadeli ve düşük tutarlı nakit ihtiyacınız varsa avans hesaptan kartla para çekmek, krediden daha avantajlı. Örneğin; bugün acil ihtiyaç için avans çekip ay sonunda maaşla bu açığı kapatabilirsiniz. Ayrıca bürokrasi ve zaman kaybının olmaması, ATM’den dakikalar içinde avans çekebiliyor olmak, taksitli avansı cazip kılıyor.

KARTA ÖDEME YOKSA DEVRE DIŞI KALIR

Taksitli avansta ödemenin gecikmesi kartın bloke olmasına da neden olabiliyor. Ekim 2013’teki düzenlemeyle bir takvim yılı içinde 3 defa dönem borcunun asgari tutarının altında ödeme yapılması halinde kredi kartı, dönem borcu ödenene kadar nakit çekime kapanıyor. Bu duruma düşen müşterinin kredi kartı limiti de artırılmıyor.