Dün AK Parti’den gelen haberle sayıları 1.6 milyona ulaşan öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini 3600 ek gösterge heyecanı sardı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dün Meclis takvimi uygun olursa 3600 ek göstergenin seçimden önce çıkabileceğini söyledi. Turan, “AK Parti’nin söz verip de yapmadığı hiçbir şey yok. Sözlerimizin arkasındayız” dedi.

600 BİN KİŞİ NE OLACAK?
Bunun üzerinde sayıları milyona varan öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerin en çok merak ettiği 3600 ek göstergenin kapsamı oldu. MemurSen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, konfederasyon olarak beklenti ve taleplerini  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a dosya olarak verdiklerini söyledi. Tonbul, sayıları 1.6 milyon olan öğretmen, hemşire, polis ve din görevlileri ile yöneticiler dışında kalan 600 bin kişinin de kapsama alınmasını talep ettiklerini ifade etti.

Düzenlemenin kapsamı hakkında henüz bilgileri olmadığını kaydeden Tonbul, geri kalan 600 bin kişi yasayla kapsama alınmadığı takdirde konu Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşındığında eşitlik ilkesi yönünden değerlendirilerek kapsamın genişleyebileceğini ifade etti.

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ALABİLECEK
Ek göstergenin sadece 4 yıllık lisans mezunlarına verilmesi durumunda uygulamada sıkıntılar yaşanacağını savunan Tonbul, örneğin bağlı teşkilatlardaki bölge müdürleri 3000 ek gösterge alırken, emirlerinde çalışanların 3600 ek göstergeye tabi olacağını belirtti. 

Öngörülen düzenlemeye göre ek göstergenin mesleğe verileceğini kaydeden Tonbul, bu durumda 3600 ek göstergeden lisans mezunu hemşire yararlanırken, sağlık idaresi bölümü mezunu müdürünün yararlanamayacağını söyledi.

Öte yandan Ek göstergede değişiklik yapılması ile hem maaşlar artacak hem de bu emekli ikramiyesine yansıyacak. Ek göstergenin 2200’den 3600’e çıkmasıyla öğretmen, polis, hemşire, din görevlisi ve idarecilerin emekli aylıkları 530 lira ile 650 lira arasında yükselecek.

3600 ek göstergeye geçilirse polisin emekli maaşı 530 lira , öğretmeninki 525 lira, hemşireninki 532 lira artacak. Din görevlilerinin artışı 530 lira ve şube müdürlerinin maaş artışı ise 600 lira olacak.

3600 ek göstergeye geçilmesi ile emekli ikramiyeleri de polis için 17 bin 100 lira, öğretmen ve din görevlisi için 17 bin lira, hemşire için 17 bin 50 lira, şube müdürü için 19 bin 300 lira artacak.