Başbakan Binali Yıldırım'ın 30 Nisan'da açıkladığı ve TBMM Genel  Kurulunda yasalaşan yeni ekonomik paket kapsamında emekliye dini bayramlarda  biner lira ikramiye verilecek olması esnafı sevindirdi. Esnaf, her yıl ramazan  ayında canlanan çarşı pazara, bayram ikramiyelerinin de katkı sağlamasını  bekliyor.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı  Bendevi Palandöken, AA muhabirine, esnaf ve sanatkarın her sene olduğu gibi bu  ramazanı da dört gözle beklediğini söyledi.
 
Ramazan ayında vatandaşların diğer dönemlere göre daha fazla alışveriş  yaptığını belirten Palandöken, özellikle tatlı, unlu mamuller ve şarküteri gibi  gıda sektörlerinde satışlarda artış olduğunu bildirdi.
 
Palandöken, ramazandaki hareketliliğe bayram ikramiyelerinin de  eklenmesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Emeklilere verilecek bin liralık bayram ikramiyesi haberi piyasada  şimdiden hareketlilik sağladı. 12 milyon emeklimize Ramazan ve Kurban bayramları  öncesi biner lira ikramiye verilmesi her kesim açısından sevindirici. Ramazan  Bayramı öncesi ilk ikramiyelerin verilmesiyle piyasalarda bir hareketlilik  bekliyoruz. Emekli vatandaşlarımız bu ikramiyelerle temel ihtiyaçlarını  karşılarken piyasaya fazladan 12 milyar lira para girmiş olacak. Bu paranın  piyasada dönmesiyle başta esnaf ve sanatkar olmak üzere birçok kesim rahat nefes  alır."
 
"MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT"
 
Ramazanda tüketimi artan tatlı, şekerleme ve şarküteri ürünlerini  kaçak piyasaya sürmek isteyen ramazan fırsatçılarına dikkat edilmesi gerektiğine  dikkati çeken Palandöken, "Alacağınız üründen önce, alışveriş yapacağınız esnafı  iyi tespit edin. Alışverişinizi tanıdık esnaftan yapın." dedi.
 
Palandöken, birçok ürünün sağlığı tehdit eder boyuta geldiğine işaret  ederek, "Bilhassa ramazanda artan merdiven altı üretimi gıda ürünlerini  kesinlikle almayın ve yol kenarında araç arkalarında satılan ürünlerden uzak  durun. Vatandaşımız olması gereken fiyatın altında satılan ürüne şüpheyle  yaklaşmalı." diye konuştu.
 
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut  Yenice de ramazanda lokantalar ve tatlıcılarda sabah ve öğlen saatlerinde yaşanan  sessizliğin iftar vakitlerinde bozulduğunu ifade ederek, iftardaki toplu yemek  rezervasyonları ve alışveriş yoğunluğunun esnafın gün içindeki kaybını telafi  ettiğini anlattı.
 
Yenice, tatlıcıların ramazanda en çok çalışan sektörlerden biri  olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
 
"Federasyonumuzun en önemli sektörlerinden olan tatlıcılığın önemi  ramazan ayının gelmesiyle daha da artıyor. Bu hareketlilikten faydalanmak isteyen  merdiven altı üretici de fırsattan istifade ederek piyasaya çıkıyor. Ramazan  ayında insanların açlık isteklerini ve maddi imkansızlıklarını sömürerek 60-70  liraya satılacak tatlıyı üçte bir fiyatına satıyorlar. İçinde her türlü sağlıksız  katkı maddesi bulunan, ısı şurubuyla yapılmış, mideyi rahatsız eden bu tatlılarla  aslında insanları zehirliyorlar. Bunların sektörümüzle hiçbir alakası yoktur."
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerinin bu konudaki  denetimleri artırması gerektiğini vurgulayan Yenice, tüketicinin de bu konuda  bilinçlenmesinin önemine dikkati çekti.
 
"KAHVE FİYATLARINDA ARTIŞ YOK"
 
Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Ahmet Hamdi  İncegül de temsil ettiği sektörün durağan bir dönemden geçtiğini ancak ramazan  ayının piyasayı canlandıracağını söyledi.
 
Bu durağanlıkta mallarını ucuza temin eden marketlerin de etkisinin  bulunduğuna dikkati çeken İncegül, şunları kaydetti:
 
"Büyük marketler fiyatları düşürüyor, bu haksız rekabete sebep oluyor.  Kimse raf ömrüne ve bayatlama durumuna bakmadan marketlerden paketli kuru kahve  alıyor. Kuru kahvenin bizde şu an kilogramı 50 lira, 100 gramı 5 lira. Kahve  ithal olduğu için dolar arttıkça bizim fiyatlarımız da artıyor."
 
İncegül, kuru kahve fiyatlarında ramazanda bir artışın yaşanmayacağını  belirtti. Emeklilere bayram ikramiyelerini memnuniyetle karşıladıklarını  vurgulayan İncegül, "Bayram ikramiyeleri muhakkak piyasayı canlandıracak.  Emeklinin cebine giren artı bir para, hem tüketim kalemlerindeki çeşitliliği hem  de miktarını artırır." dedi.
Kaynak: AA