Emeklilere ikramiye verilmesi tartışılırken daha kolay bir öneri geldi: Bankaları promosyona ikna edin emekliye her yıl bir maaş ödeme yapılsın!

 

 

Emekliye bir maaş promosyon Türkiye'de bulunan 10 milyon emekli intibak ve eşit zam konularına kilitlenmişken, şimdi de ikramiye tartışmaları ortaya atıldı. Bir süredir gündemde olan bayram ikramiyeleri seçimlerde de kullanılacağa benziyor. Emekliler ise bu konunun daha kolay biçimde çözülebileceğini belirtiyor. Geçtiğimiz yıl gündeme gelen banka promosyonu ile her emeklinin yılda bir maaşa denk gelecek para alabileceği belirtiliyor.

 

Toplu sözleşme görüşmelerinde memurların aldığı banka promosyonunun emekliler için de verilmesi gündeme gelmişti. Buna göre emekliler maaşlarını aldıkları bankalardan promosyon adı altında para alacaklardı. Bu paralar memurlara anlaşılan döneme göre brüt maaşlarının üçte ikisi kadar ödeniyor. Emeklilerin maaşlarının ortalama 1500 lira olduğu düşünülürse onların alacağı promosyon da en az 900 lirayı bulacak.

 

Bu konu ile ilgili önce kamu bankalarıyla pazarlıklar yapıldı. Daha sonra da devreye özel bankalar girdi. Görüşmelerden henüz bir netice çıkmadı. Anca bu süreçte tüm özel bankalar emeklilerin maaşlarını verebilmek için yarışlar yaparak kampanyalar düzenledi. Emekliler, bu bankalarla yapılacak anlaşmalar ile her bir emekliye ücreti karşılığında yılda bir maaş verilebileceğini belirtiyor. SGK yetkilileri ise bankalarla yapılan görüşmeleri sürdürüyor.

 

EN BÜYÜK PASTA

 

Bankaların peşinde olduğu emekli maaşları yıllık 120 milyar liradan fazla tutuyor. Her ay 10 milyar lira bankalar ve PTT şubeleri aracılığı ile emekliler ile dul ve yetimlerine ödeniyor. Bu parayı kullanan bankalar kazanıyor. Emekliler bu kazancın kendileri ile paylaşılmasını istiyor.

 

Emekliler bir süredir promosyon anlaşması yapılmasını istiyor. Her ay milyarlarca lira paranın yatırıldığı bankalar bu paraları kullanarak, emeklinin maaşından kazanç sağlıyor. Emekliler, "Bu parayı bankalar kullanıyor. Ayrıca kredi kartı, otomotik fatura ödeme gibi birçok hizmeti de kullanarak para ödüyoruz" dedi.