Bu yıl Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi sınavlarına girmeye hazırlanan yaklaşık 1.2 milyon öğrenci ve velilerin endişeli bekleyişi sürerken, konuyla ilgili açıklamayı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz yapıyor.

Yılmaz'ın açıklamalarından satır başları;

VELİLERİMİZ DE KATKI SAĞLADI
"Yeni sistem tamamlandı. Mevcut sistem bu ana kadar gelenlerin en iyisiydi. Peki neden değiştirildi? Bu sınav yarışının okul dışı kaynaklara öğrenciyi yönlendirdiği şeklinde algı var. Bizler vatandaşlarımızından velilerimizden her ne şikayet gelirse dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerden mutabık.

Yeni sistem için velilerimiz de katkıda bulundu.

ETÜD MERKEZLERİ YAYILMIŞTI
ETÜD Merkezleri yayılmaya başlamıştı. Okul dışı kaynaklara eğilim artmıştı.

Sınav 8. sınıfta yapılıyordu ama çocuklar 6. sınıftan itibaren bir yarışa giriyordu.

Çocuğu 6. sınıftan itibaren yarışa sokacak değil de stresi kaldıracak basit kolay bir sistem getirdik Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik.

YENİ SİSTEM
TEOG'un yerin stresi kaldıracak, basit bir sistem getirelim. Bizim sistemimiz şu:

Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi'ni getirdik.  Adrese en yakın okula yerleştirilecek.

5 TERCİHTE BULUNACAK
Öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.  Bizim getirdiğimiz bu sistemde de evlatlarımızın kendi tercihlerini alacağız. Başvuru esnasından bir ekran gelecek, ekrandan 5 tercihte bulunacak. Öğrencinin tercihi esas olacak.

Ortaokulla lise arasında bir bağı kurmuş oluyoruz. Bu yüzde 90'un üzerindeki öğrenciler için. Akademik çeşitlilik sağlanacak ve bu okulun başarı yüzdesini yükseltecek.

Başvuru anında önüne ekrandan 5 seçenek gelecek. 1 milyon 200 bin öğrencimiz bu sisteme tabi olarak yerleştirilecek.

Akademik seviyesi farklı öğrencileri aynı sınıfta tutarak genel başarıyı artıracağız.

İSTEYEN ÖĞRENCİLERİN GİREBİLECEĞİ SINAV HAZIRLADIK
Öğrencilerin yüzde 90'ı adresine yakın okullara yerleştirilecek. Kalan yüzde 10 için isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav sistemi hazırladık.

11 bin 57 lisemiz var. 1 milyon 200 bine yakın, 8. sınıfta öğrencimiz var. Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okulumuza, isteyen 8. sınıf öğrencilerin girebileceği bir sınav hazırladık. Bu liselerin ismini ve sayısı mayıs ayı gibi açıklayacağız.

Bu sistem kaldırıldığında Hakkari'deki bir çocuk istediği liseye girebilecek mi? Bu sistemle onu getirmiş olduk.

Haziran aynın ilk hafta sonunda bu sınav yapılacak. Tek sınav olacak. Sonuçlar Haziran ayında açıklanacak.

6. 7. 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak. Çoktan seçmeli olacak, sayısal ve sözel bölümleri olacak.

Öğrenciler sınava girince 5 tercih yapabilecekler. Sınava giren ve girmeyen öğrencilerin yerleştirme sonucu aynı anda açıklanacak.

"HAZİRAN AYININ İLK HAFTA SONU OLACAK"
Soruları biz hazırlıyoruz, sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek. Bu sınavı haziran ayının ilk hafta sonu yapacağız. Haziran ayının sonunda da isteyen öğrencilerin gireceği bir sınav yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak.

Sınava giren öğrenciler için 5 tercih veriyoruz. Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de duyurusunu aynı anda yapacağız.