ARTIK BULALIM: Bu toplantının adına biz ‘bulma konferansı’ dedik. Bunu asimetrik bir düşünce ya da farklı bir şey olsun diye yapmadık. Bu toplum Katip Çelebi’den beri, 1610’dan beri arıyor. Artık bulalım. Tanzimattan beri arıyor. Artık bulalım. Bulduğumuz şey aslında olduğumuz şey. Biz bulmak için buradayız ama bir taraftan da ezberi ve taklidi bırakıp tahkike geçmek için de buradayız. 

BİR ŞEY YAPMAMIZ LAZIM: Bizim bir şey yapmamız lazım. Dahi, üstün zekalı insan sayısı bizim ülkemizin nüfusu kadar olan ülkeler var dünyada. Başka bir rekabet var, başka bir anlayış, başka bir yarış, başka bir bilim ve teknoloji var. Bizim bir şey yapmanın ötesinde kıyameti koparmamız lazım eğitimde. Bunu gerçekten yapabiliriz. 
 
BU ÇAĞI YAKALAMALIYIZ: Çok çok farklı bir çağ geliyor. Dijitalin, biyolojik olanın birlikte olduğu bir tekillik çağı geliyor. Bizim bu çağa hazırlanmamız lazım. Sadece gelecek için değil şimdi için bir şey yapmamız lazım. Eğitim çocukları geleceğe hazırlamak değildir. Eğitim çocukları şimdiye uyandırmaktır. Eğer şimdiye uyanmazsanız gelecek tasavvurunuz olmaz. Bizim şimdiye uyanmamız lazım. Çocukları uyandırmamız lazım.
 
BİLİMLE AKLIN KOKTEYLİ: Bilimle, aklı, gönlü, kokteyl yapmaya ihtiyacımız var. Çift kanatlı olmaya ihtiyacımız var. Evrensel anlayışın yerel temsili için düşünmeye ihtiyacımız var. Bu nedenle ‘yerli düşün küresel davran’ demek durumundayız. Eğitimi endüstrinin ihtiyacıyla sınırlayanlara ‘lütfen gökyüzüne bakın’ demek için buradayız. 
 
DELİ GÖMLEKLERİNİ YAKALIM: Güneş olmak, yağmur olmak için buradayız. Çünkü güneş hiçbir nebatı, otu, kurdu, kuşu, çocuğu, evlatlarımızın hiçbirisini ayırmadan hepsini ısıtır. Yağmur ‘size su var, size yok’ demez. Ne varsa herkese dağıtır. Gelin hep beraber bu ülkeyi aklın, bilimin, gönlün merkezi yapalım. Hepimiz deli gömleklerimizi yakalım gitsin. 
 
Görevi niye kabul etti?
 
Selçuk, bakanlık görevi kabul etmesinin nedeninin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliği olduğunu söyledi: “Eğer böyle bir liderlik olmasa bir bakanın böyle bir işin altından kalkması çok zor görünüyor. Bir öğretmen lokomotif olduğunda öğrenciler arkasından çuf çuf diye vagon olmayı hemen kabul eder. Bu okul müdürleri için de böyledir, milli eğitim müdürleri için de.” 
 
‘Derdimiz öyle büyük ki sivri akıllara gerek var’
 
Bakan Selçuk, Türkiye’nin problemlerinin büyük olduğunu bu sebeple sorunların çözümü için “sivri akıllara” ihtiyaç duyulduğunu söyledi: Ortak akıldan uzaklaşıp ezberleri bozmamız lazım. 20 kişinin 18’inin ortak karar kıldığı bir ortak akıl bizim problemimizin çözümü değildir. Bizim problemimiz öyle devasa ki bizim sivri akıllara ihtiyacımız. Orta akıl ortalama akla götürür ortalama problemler söz konusuysa... Bizim sivri akıllara ihtiyacımız var. Çünkü bizim derdimiz büyük. ‘Biz’ olmak istemiyoruz. Eğer ‘siz, biz’ derseniz bu zımni olarak ‘onlar’ demektir. ‘Biz’ diyen birisi varsa ‘onlar’ diyordur. ‘Biz’ olmayı aşıp hepimiz olmak durumundayız.
 
100’ün üzerinde eğitim gönüllüsü
 
Toplumun farklı kesimlerinden ve uzmanlık alanlarından temsilcilerin buluştuğu konferansa, bilimden sanata, hukuktan medyaya, spordan iş dünyasına, sendikalardan düşünce kuruluşlarına kadar 21 farklı alandan 100’ün üzerinde eğitim gönüllüsü katıldı.