Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) liselere geçiş  tercihleri yarından itibaren 13 Temmuz Cuma günü saat 17.00'ye kadar alınacak.  Tercih işlemi, "https://e-okul.meb.gov.tr" internet adresinden  yapılabileceği gibi öğrencinin mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir resmi  ortaokul müdürlüğünden de gerçekleştirilebilecek. Yapılan tercihler mutlaka  ilgili ortaokul müdürlüklerine onaylatılacak.

Özel liselere kayıt işlemleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan  okulların kayıtları 13 Temmuz'da tamamlanacak.
Bakanlık yarın tercih sürecini başlatacak, aynı zamanda tercihlere  esas kontenjan tablolarını da ilan edecek. Yerleştirme sonuçları ve boş  kontenjanlar, 30 Temmuz'da açıklanacak. Nakil tercih başvurularının ilki 6-10 Ağustos'ta, ikincisi 13-17  Ağustos'ta, üçüncüsü 27-31 Ağustos'ta, dördüncüsü 3-6 Eylül'de yapılacak.  Yatılılık başvuruları, 10-14 Eylül'de  okul ve kurumlarca alınacak.

Merkezi yerleştirme, merkezi sınavla öğrenci alan fen liseleri, sosyal  bilimler liseleri, proje uygulayan eğitim kurumları ile mesleki ve teknik Anadolu  liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doğrultusunda merkezi sınav  puanı üstünlüğüne göre yapılacak. Yerel yerleştirme ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere  göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri,  öğrencilerin ortaokullarda bulunuşlukları, tercih önceliği, okul başarı puanları,  devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde tutularak gerçekleştirilecek.

Güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, klasik sanatlar ve musiki,  görsel sanatlar ve spor programı/projesi uygulayan Anadolu imam hatip liselerine  yerleştirme iş ve işlemleri ile öğrencilerin okullara kayıtları 13 Temmuz Cuma  saat 17.00'ye kadar tamamlanacak.

Açıköğretim ortaokulu öğrencilerinin yerleştirme işlemleri, yerel  yerleştirme ile öğrenci alan okullar için yerleştirme talebinde bulunmaları  halinde, ikamet adresleri dikkate alınarak il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve  nakil komisyonlarınca 10-14 Eylül'de yapılacak.

OKUL TERCİHİ ZORUNLU 
Sınava giren ve merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler dahil, tüm  öğrenciler yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda  olacak. Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar ekranından tercih  yapılmaması durumunda, öğrencilere merkezi sınavla öğrenci alan okullar ile  pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.
 Öğrenciler, merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme  ve  pansiyonlu  okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek. Merkezi sınava girmeyen  öğrencilerin ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar  olmak üzere iki grupta tercihleri alınacak.
 Öğrenciler, ilk olarak yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar  ekranından tercihte bulunacak. Yerel yerleştirmede tercihlerinden ilk üç okulu  kayıt alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla beş okul tercihi yapabilecek.  Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve Teknik Anadolu  lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla üç okul seçilebilecek. Öğrenciler,  ayrıca istemeleri halinde yerleştirmeye esas  dördüncü nakil başvuru döneminde  mesleki eğitim merkezlerini de tercih edebilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak  kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri halinde merkezi sınavla öğrenci  alan okullar için açılacak ekrandan en fazla beş, pansiyonlu okullar tercih  ekranından da en fazla beş okul olmak üzere toplam 15 okul tercihinde  bulunabilecek.

EŞİTLİK HALİNDE NE OLACAK?
Sınavla öğrenci alan okullarda merkezi sınav puanının eşitliği halinde  sırasıyla, ortaokul başarı puanına (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı  küçük olana, 8’inci, 7’nci ve 6’ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı (YBP)  üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih  önceliği durumlarına bakılarak yerleştirme yapılacak.Öğrenciler, yerleştirme işlemleri sonucunda merkezi sınav puanı ile  öğrenci alan okul tercihine yerleşmiş ise yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul  tercihleri dikkate alınmayacak.

KOMİSYON KURULACAK
MEB, yarından itibaren 13 Temmuz'a kadar tercih danışmanlığı  komisyonları aracılığıyla talep eden öğrencilere destek verecek. Bu kapsamda 81  ilde yaklaşık 31 bin öğretmen görev yapacak. Tercih yapmayan veya tercihleri  doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler açıköğretim kurumlarına  yönlendirilecek. Merkezi sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 373, bu okulların  kontenjanı ise 126 bin 510 olarak belirlendi.