İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Ekonominin gidişatına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şu şekilde;

Merkez Bankası'nın görevi fiyat istikrarını sağlamaktır ve bu görevi yerine getirirken de Merkez Bankası kanunla kendisine verilen yetki çerçevesinde onu hükümetle birlikte belirlenen fiyat istikrarı hedefine götürmek için kendisinin uygun gördüğü araçları uygular ve o araçlarla hedefe ulaşmaya çalışır.

Burada en önemli araç sağlıklı bir iletişim politikasıdır. Arkasından kısa vadeli faizlerdir. Bunun dışında makro ihtiyati tedbirler dediğimiz önceden yapılmış bir hukuki düzenlemelerle bazı işleri hangi vade de ne kadar yapılabileceği ne kadar yapılamayacağı konularını düzenleyen konulardır dolayısıyla Merkez Bankasının önüne koyduğun enflasyon hedefine ulaşabilmesi için Merkez Bankası fiyat enflasyon hedeflemesi yapıyor.

Kısa vadede enflasyon ile mücadele için toplam talebi kontrol edeceksin toplam talebi kontrol etmenin yolu da faiz oranlarından geçiyor dolayısıyla hükümet topu taca atıyor.

Fiyat istikrarını sağlamak için yapması gereken şey para politikasını etkin bir şekilde uygulamak, toplam talep ve uyumlu bir faiz politikası belirlemek ama onlar bunun yapmıyorlar.”

MERKEZ BANKASI 43 MİLYAR EKSİDE
Şimdi burada aslında bir çelişki yok, tarafların dedikleri doğru ama dürüst bir şekilde Merkez Bankası kamuoyu ile iletişime geçmiyor.

Merkez Bankası'nın şu anda kasasında Bankacılık Sistemi'nden aldığı zorunlu karşılıklar karşılığı döviz var artı Merkez Bankası'nın Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi malı olan altın var bu altının karşılığı dolar olarak orada duruyor artı yurtdışı bankalarla yaptığı SWAP anlaşmaları var dolayısıyla bunun toplamı 125 milyar dolar.

Bizim Genel başkanımız diyor ki evet arkadaş senin kafanda bu var da hikâyeyi niye eksik bırakıyorsun hikâyenin tamamını niye anlatmıyorsun diyor.

Evet Merkez Bankası'nın kasasında bankacılık sisteminden, Çin’den, Katar’dan, Kore'den alınan paralarla Swaplarla birlikte 125 milyar dolara ama Merkez Bankası'nın 171 milyar dolarda borcu var arada ki açık 43 milyar dolar.

2021 YILI SONU İŞSİZLİK ORANI NE OLUR?
2021 yılı sonunda işsizliği belli bir noktaya gelebilmesi için Türkiye ekonomisinin nereden bakarsanız bakın yüzde 7-8 ve kaliteli bir şekilde büyümesi lazım. Bu büyüme sağlanabilir mi, sağlanamaz mı? sorunun cevabı burada şu andaki büyüme son derece kalitesiz, kalitesiz olmasının nedeni de verimlilik neredeyse sıfır.