Zaharova, ABD’nin yaptırım kararına yönelik bir soruya verdiği yazılı  cevapta, Rusya’nın kimyasal silahlar konusunda yükümlülüklerine sadık kaldığını  savundu. Rusya’nın askeri kimyasallarını tamamen yok ettiğini kaydeden Zaharova,  “Washington’un kararını, kimyasal silahların yasaklanması dahil silahların  yayılmasını önleme alanındaki uluslararası yapıyı yıpratmaya yönelik kasıtlı bir  politikanın parçası olarak kabul ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin bu tip adımlarla çok taraflı ve iki taraflı diyaloğu daha da  zorlaştırdığını belirten Zaharova, “Elbette, Washington'un bu adımları saygılı ve  medeni ikili diyaloğumuza katkıda bulunmaz.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 8 Ağustos'ta eski Rus ajan Sergei Skripal ve  kızı Yulia Skripal'ı İngiltere'nin Salisbury kentinde "Novichok" maddesi ile  zehirleme girişiminde bulunduğu iddiasıyla Rusya'ya yaptırım uygulanacağını  duyurmuştu.

Bugün itibarıyla uygulamaya giren yaptırımların, ABD'nin ulusal  güvenlik alanıyla ilgili tüm hassas mal ve teknoloji ile elektronik, petrol ve  gaz endüstrisi teknolojisinin Rusya'ya ihracını içerdiği belirtiliyor.