Brüksel'de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın  ardından açıklamalarda bulunan Stoltenberg, tüm müttefiklerin ittifakın ortak  güvenlik için vazgeçilmez olduğu konusunda mutabık kaldığını belirtti.

Stoltenberg, ''Tüm farklılıklarımıza rağmen birlikte daha güçlüyüz.'' ifadesini kullandı.

NATO dışişleri bakanlarının ittifakın uyarlanma konusunda önemli  kararlar aldığını aktaran Stoltenberg, ''Uzayın, hava, kara, deniz ve siberin yanı  sıra yeni harekat alanı olmasına karar verdik.'' diye konuştu.

Uzayın günlük ve askeri hayatta önemli olduğunun altını çizen  Stoltenberg, barışçıl amaçlar olduğu kadar saldırganlık için de  kullanılabileceğini belirtti.

Stoltenberg, uyduların saldırıya uğrayabileceğine, bunun da iletişim  servislerini altüst edebileceğine dikkati çekti.

''Uzay aynı zamanda ittifakın savunma ve caydırıcılığı için de kilit  öneme sahip.'' diyen Stoltenberg, uzayın istihbarat toplanması ve füzelerin tespit  edilmesi gibi alanlarda rol oynadığını vurguladı.

Stoltenberg, "NATO savunma odaklı bir ittifak. Uzaya silah koyma  yönünde bir niyetimiz yok." ifadesini kullandı.

Terörle mücadele

Terörle mücadele konusunun da gündemde olduğunu dile getiren  Stoltenberg, bakanların NATO'nun terörle mücadelede rolünü geliştirmeyi öngören  bir eylem planını kabul ettiğini söyledi. Stoltenberg, bu bağlamda müttefiklerin terör faaliyetleri ve yabancı  savaşçılara ilişkin istihbarat paylaşımını artıracağını belirtti.

Enerji güvenliği

NATO dışişleri bakanlarının ittifakın enerji güvenliğine ilişkin  rolünü de ele aldığını ifade eden Stoltenberg, bu çerçevede durumsal  farkındalığın artırılması ve risklerin daha iyi anlaşılmasıyla temel altyapının  korunması için çalışmaların yoğunlaştırılması kararı alındığını duyurdu.

Stoltenberg, dışişleri bakanlarının son olarak akşam yemeğinde Rusya,  Çin ve silahlanma kontrolü gibi konuları ele alacağını kaydetti.

AA