Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin Pfizer ile yürüttüğü aşı çalışmalarında sona gelindi. Test aşamasında yüzde 90 oranında işlevsellik sağladığı tespit edilen koronavirüs aşısı, artık dağıtım için hazır hale getirildi.

Farklı tekniklerle depolanan ve depolamadan transfere soğuk hava zincirinden ayırılmaması için oldukça hassas olarak yürütülen çalışmalarda sona gelindi. Yaz aylarından bu yana üretimi yapılan yüz binlerce doz aşı, nakliye edilmeyi bekliyor.

KORONAYA KARŞI UMUT VAADEDEN AŞI 

Pfizer'in, Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel koronavirüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu.

43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü. Aşının başarısının son testlerde tekrarlanması halinde bu durum birçok insanın haftalar sonra koronavirüse karşı aşılanabileceği anlamına geliyor.

YAZ AYLARINDAN BU YANA YÜZ BİNLERCE DOZ AŞI ÜRETİLDİ

Diğer yandan, pandemi öyle bir acil durum yarattı ki Pfizer de dahil olmak üzere Oxford/AstraZeneca, Sinovac ve daha pek çok ilaç şirketi, aşılarının işe yarayacaklarına dair herhangi bir kanıt bulunmadan önce dozları üretmeye başladı. Bu nedenle, Pfizer/BionTech’in yaz sonunda, üretime başladığından beri yüz binlerce doz aşısı oluştu. Belçika'nın Puurs kentinde doldurulan şişeler,  Amerika'ya tedarik sağlayan Michigan'daki Kalamazoo şehri ile Avrupa'da piyasaya sürülecek. 

Bununla birlikte İngiltere ve ABD, karar merciileri tarafından onaylanması halinde aşının yıl sonundan önce kritik durumda bulunan insanlar için kullanılabileceğini duyurdu. Pfizer’ın ABD ile 100 milyon doz, İngiltere ile 10 milyon dozluk bir aşı anlaşması bulunuyor.

KURU BUZLU NAKLİYE ZİNCİRİ

Öte yandan, iki doz halinde uygulanan ve -70 derecede saklanması gereken bu aşının dağıtımının  geleneksel aşılara veya oda sıcaklığında toz halinde tutulabilenlere kıyasla daha zor olacağı düşünülüyor. Bu sebeple aşının sıcaklığının, nakliye sırasında elverişli halde olabilmesi adına gönderim zincirlerinde kuru buz kullanılacak

Tonlarca kuru buz, dozları gerekli sıcaklıkta tutacak ve termal sensörler bu değerli kargonun sıcaklığını sürekli takip edecek.

KAYNAK: NTV