Katar’ın başkenti Doha’da 8-12 Mart’ta düzenlenecek FIVB Doha Open Plaj Voleybolu Turnuvası’nda kadın sporcuların bikini giymesinin yasaklanmasına Alman sporcuların tepki göstermesi sonuç getirdi. Alman plaj voleybolunun yıldızları Karla Borger ile Julia Sude, hafta sonunda medyaya verdiği demeçlerde turnuvayı boykot edeceklerini duyurdu.

KATAR’IN YASAĞI GEÇERSİZ HALE GETİRİLDİ
Alman Voleybol Federasyonu'nun boykot kararını desteklediğini açıklamasının ardından, Uluslararası Voleybol Federasyonu'nun (FIVB) müdahalesiyle ev sahibi Katar'ın yasağı geçersiz hale getirildi.

“İŞ KIYAFETLERİMİZİ GİYMEMİZ ENGELLENİYOR”
Alman ikilinin bikiniyle yapılan sporun kıyafetini giymeyi yasaklayan tek ülkenin Katar olduğunu söyleyip "İşimizi yapmaya gidiyoruz, ancak iş kıyafetlerimizi giymemiz engelleniyor" diye çıkışmasının ardından, Katar Voleybol Federasyonu, sporcuların turnuvada ne giyeceğiyle ilgili herhangi bir talepte bulunmadığı açıklamasını yaptı.

DİZ BOYUNDA ŞORT GİYMELERİ İSTENDİ
Borger ile Sude'nin menajeri Constantin Adam ise Katar'ın açıklamasının doğru olmadığını, turnuva sitesine 16 Şubat'ta konulan açıklamanın bikini yasağı anlamına geldiğini belirtti. Zira açıklamada tüm kadın katılımcılardan kısa kollu tişört ve diz boyunda şort giymesinin beklendiği belirtiliyordu.

KURAL RÖTUŞLANDI
Ancak salı günü bu kural rötuşlandı. Güncellemeyle ilgili açıklama yapan FIVB, Katarlı federasyondan kadın sporcuların standart formalarını giymelerine kısıtlama getirilmeyeceğine dair güvence aldığını belirtti.

STANDART FORMA GİYMEK SERBEST
"FIVB, kadın plaj voleybolunun tüm spor dalları gibi forma değil performans ve çaba üzerinden değerlendirilmesi gerektiğine kuvvetle inanıyor" denilen açıklamada, "Dolayısıyla Doha'daki turnuvada sporcular standart formalarını giymeyi talep ederse, bunu yapmakta serbest olacak" duyurusu yapıldı.

“MESELE ÜZERİMİZDE AZ YA DA ÇOK KIYAFET OLMASI DEĞİL” 
Alman medyasına verdikleri demeçlerde "Mesele üzerimizde az ya da çok kıyafet olması değil, işimizi yapmamız için iş kıyafetlerimizin giyilmesine izin verilmemesi" vurgusu yapan iki kadın sporcu, "Katar, bir hükümetin bize işimizi nasıl yapmamız gerektiğini söylediği tek ülke" tepkisini göstermişti.

“ORADA BİR TURNUVA DÜZENLEMEK GEREKLİ Mİ?”
Borger ile Sude, Doha'daki aşırı sıcaklarda bikini giymek gerektiğine de dikkat çekerken "Orada bir turnuva düzenlemenin gerekli olup olmadığını soruyoruz" ifadesini kullanmıştı.