Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu dün Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Netanyahu, görüşmede Suriye’de imzalanacak herhangi bir barış anlaşmasında İran’ın ülkedeki güçlerini tamamen çekme koşulunun yer alması gerektiğini ifade etti.

Reuters ajansının aktardığına göre Netanyahu “İran halihazırda Irak, Yemen’i kontrol etme yolunda ilerliyor ve Lübnan’da da büyük ölçüde bunu gerçekleştiriyor. 

İran’ın her gün İsrail’i yok etme konusunda tehditte bulunduğunu bir dakika olsun unutamayız. İsrail olarak İran’ın Suriye’deki gücünü arttırmasına karşı çıkıyoruz. 

Bu ve herhangi bir tehdide karşı her türlü yolla kendimizi koruyacağımızdan eminiz” ifadelerini kullandı.
 
'PUTİN’İ İRAN KONUSUNDA UYARDIM'
 
İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesinin haberine göre de, Netanyahu şöyle konuştu: "İran, Suriye’de olmazsa savaşın durdurulması ve gelecek savaşların önlenmesi için çok daha iyi bir manzara olacak. 

Putin’e de Suriye’de varlığını arttıran İran’ın bölgedeki istikrara katkısı olmayacağını belirttim. Ona gelecekte bir savaş olmasını engellemek istediğimizi ve bunun için önceden uyarmanın önemli olduğunu ifade ettim."
 
RUSYA'NIN İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ: İŞ BİZE KALSAYDI…
 
Putin ise Netanyahu’nun, Moskova’nın Suriye’deki gerilimi azaltma bölgelerini devam ettirme konusunda partner olarak gördüğü İran hakkındaki ifadelerine kamuya açık bir yanıt vermedi.

 Ancak Rusya’nın İsrail Büyükelçisi Aleksandr Petroviç Şeyn, Suriye konusunda İsrail’in çıkarlarını da göz önünde bulunduracaklarını belirtti.
 
Pervıy Kanal’a konuşan Şeyn “Suriye’de İsrail’in çıkarlarını da göz önünde bulunduracağız. İş Rusya’ya kalsaydı yabancı güçler orada kalmazdı” dedi.
 
Öte yandan Rusya, Suriye’deki krizde İran’ın rolünün önemine tekrar tekrar dikkat çekiyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Suriye krizi konusunda Rusya, İran ve Türkiye’nin işbirliğinin önemine değinmiş ve bu işbirliğinin krizin çözümündeki en etkili yöntem olduğunu ifade etmişti.