Çin’in Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan koronavirüs salgınında ölenlerin sayısının 81’e yükseldiği belirtildi. Dünya genelinde 2 bin 800 kişinin hastalıktan etkilendiği bildirildi. 2 bin 744 kişinin virüsten etkilendiği Çin’in 17 kentinde 50 milyon kişi karantinada tutulurken, ölenlerin hepsinin bu ülkede olduğu kaydedildi.

‘Lancet’ açıkladı

Prestijli tıp dergisi Lancet, koronavirüsün bulaştığı 41 hasta üzerindeki araştırmaların sonucunda elde ettikleri verileri yayınladı. Verilere göre, virüse yakalananların yüzde 73’ü erkek. Hastaların yaş ortalaması ise 49. Hastaların yüzde 32’si virüsten önce diyabet, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklara sahipti. Hastaların yüzde 66’sı Wuhan’da virüsün yayıldığı yemek pazarına gitti. Hastalığın ilk belirtisi yüzde 98’lik oranla yüksek ateşti. Hastalığın diğer yaygın belirtileri ise görülme sıklığına göre, öksürük, kas ağrısı veya yorgunluktu. Daha az görülen belirtiler, boğazda sıvı oluşumu (balgam), baş ağrısı, akciğerlerde kanama ve ishaldi. Hastaların yüzde 55’inde nefes darlığı gelişti. Araştırmaya katılan 41 hastada da zatürre görüldü.

Çin’deki dünyanın en büyük film stüdyosu Hengdian Stüdyoları da çekimleri askıya aldıklarını duyurdu. Öte yandan ülke genelinde Çin Yeni Yıl tatili 2 Şubat’a, Şangay’da ise 9 Şubat’a kadar uzatıldı.

Ülkeler vatandaşlarını kurtarmaya çalışıyor ABD’nin vatandaşlarını birkaç gün içerisinde Çin’deki karantina bölgesinden tahliye edeceğini açıklaması üzerine pek çok ülke de benzer girişimlerde bulunmaya başladı.

Fransa, Çin’de karantina bölgesinde olan 800 vatandaşı, Japonya ise 560 vatandaşı için uçak göndereceğini açıkladı. Çin’den Fransa’ya gelenler önlem olarak 2 hafta karantinada kalacak.

İspanya da karantina bölgesindeki 20 vatandaşı için girişimde bulunduğunu duyurdu.

Rusya da 140 vatandaşını tahliye etme konusunu gündeme getirdi.

İngiltere’de ise bakanlar, Wuhan’da mahsur kalan 200 İngiliz’i geri getirme konusunda kararsız olduğundan henüz somut bir adım atılmadı. Sağlık Bakanlığı, İngiltere vatandaşlarını getirmeyi savunurken; Dışişleri Bakanlığı, Britanya topraklarına virüsün bulaşmasından endişe duyuyor.

(Kaynak: Milliyet)