ABD lideri, dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını kameralar karşısında açıklıyor. ABD, tarihte kutsal kenti İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oluyor.

İsrailliler kararı kutlamaya başladı. Kudüs'teki Eski Şehir'in tarihi duvarlarına ABD ve İsrail bayrakları yansıtılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, günlerdir beklenen açıklamasını yapıyor. Dünyadaki tüm televizyonların canlı yayınladığı konuşmada Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını resmen açıklıyor.

ABD'nin Ortadoğu'daki barış sürecine derinden bağlı olduğunu savunan Donald Trump, 22 yıl boyunca tüm ABD başkanlarının söz konusu Kudüs kararını ertelediğini hatırlattı.

"Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımanın vakti gelmiştir" diyen Trump, barış için elinden geleni yapacağı sözünü verdi.

İsrailliler kararı kutlamaya başladı. Kudüs'teki Eski Şehir'in tarihi duvarlarına ABD ve İsrail bayrakları yansıtılıyor.

Dünyayı ayağa kaldıran karar, Filistin'de öfke patlamasına yol açtı. Gazze Şeridi ve Batı Şeria'da düzenlenen gösterilerde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Türkiye genelinde de protestolar vardı, birçok ilde eylemciler ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Akşam saatlerinde İstanbul'daki gösterinin fotoğraflarını uluslararası haber ajansı Reuters dünyaya servis etti.

Avrupa Birliği, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa, İran gibi birçok ülke ABD'nin Kudüs kararının bölgeyi yangın yerine çevireceği uyarısını yapıyor.

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçilik binasını Kudüs'e taşıma kararı, 1997 yılında Kongre'de onaylandı. Bugüne kadar 22 yıl boyunca her altı ayda bir ertelenen adım, Başkan Trump'ın seçim vaatleri arasındaydı.