Dulkadiroğlu Belediyesi’nin Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği Maraş’ın tarihini yansıtan figürlerin halı üzerine dokunması, yeni restore edilen Dulkadiroğlu Konağı’nda başladı. Konakta, ekonomik değeri 500 lira ile 2 bin lira arasında değişen 300 adet Maraş halısı dokundu. 2 usta, 15 kursiyer kadın Dulkadiroğlu Belediyesi’nin kadınlar için restore ettiği  Üdürgücü konağında bir araya gelerek sevinçlerini, acılarını ve Maraş’ın motiflerini halıya dokudular. Projenin temel amacı, Dulkadiroğlu Beyliği dönemine ait motiflerle Germenicia antik döneminin figürlerinin halı üzerine dokunması.

DULKADİROĞLU DÖNEMİ KÜÇÜK HALILAR ÜZERİNDE

Dulkadiroğlu Belediyesi’nin restore ederek turizmin hizmetine sunduğu tarihi Dulkadiroğlu Konağı, tarihi dokusunun yanı sıra şehrin kültürel mirasını yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Turizme açılan konakta, Dulkadiroğlu Beyliğinin figürleri ile mozaikler ön planda tutuluyor. Motiflerin tanıtımının yaygınlaştırılması için Belediye ve Halk Eğitim, büyük dokuma halının yanı sıra otomobillerde, iş yerlerinde rahatlıkla kullanılabilecek ebatlarda halı dokudular.

Halı dokuma kurslarına ev hanımlarının ilgisi yoğun olurken, burada üretilen ürünlerin geliri; hanımların ev ekonomisine de katkı sağlıyor. Halı dokuma sanatının öğretildiği kursa öğrenciler de katılım sağlıyor. Hobi olarak gelenlerle birlikte, dokuma sanatını merak edip öğrenenler de göze çarpıyor. Kadınların ilmek ilmek, sevgilerini katarak dokudukları halılar üzerinde Dulkadiroğlu beyliğine özgü motifler hayat bulacak.