Kahramanmaraş Canlı Hayvan Borsası’nda gerçekleştirilen açılış törenleri saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Açılış konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Canlı Hayvan Borası’nın bölgenin en büyük hayvan borsası olduğunu söyledi.

Başkan Erkoç yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş’ımız Türkiye’mizin en önemli tarım kentlerinden bir tanesi. Bunun daha da ötesinde Kahramanmaraş’ımız tarımı sanayiye dönüştürmüş, Türkiye’de bunu en güzel şekilde başarmış bir şehir. Pamuk ürününü nihai mamule dönüştüren, sütü dondurma yaparak dünya piyasalarına ulaştıran, kırmızı biberi nihai ürüne dönüştürüp dünya piyasalarına ulaştıran, tarhanayı da aynı şekilde piyasaya sunan örnek tarım kentidir. Türk ekonomisine önemli katkı sunmaktadır Kahramanmaraş’ımız. Özellikle dondurma gıda sektöründe dünya piyasalarında en öndeki ayyıldızlı ürünümüzdür. Ayyıldızlı bu ürünümüz hükümetimiz ve Tarım Bakanlığımız tarafından da desteklenmektedir.

Özellikle Kırsal Kalkınma Başkanlığınızın Kahramanmaraş’a verdiği desteklerden dolayı Sayın Bakanım, sizlere çok teşekkür ediyoruz. Bu sayede Kahramanmaraş’ta çok önemli yatırımlar yapıldı. Dondurma sektöründe de çok önemli tesisler kazandı Kahramanmaraş’ımız. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak yeni yasayla birlikte kırsaldaki nüfusumuza tarım ve hayvancılık alanında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Özellikle canlı hayvan ticareti ile ilgili çok büyük sıkıntı vardı ve gayri sıhhi şartlarda ve insan sağlığını tehdit eder ortamlarda bu işler yapılmaktaydı. Yeni inşa ettiğimiz bu canlı hayvan borsamızı Kahramanmaraş’a kazandırdık.

Burası 4 milyon liraya, yol ve çevre düzenlemesiyle beraber 5 milyon liraya maloldu. Kahramanmaraş’ta kesimhaneler yönünden de çok büyük sıkıntılar vardı. İl Başkanlığım döneminde ilimizdeki mezbahaneler şartlara uymamaktaydı.

Şu anda Merkezde ve Elbistan’da yap-işlet-devret modeliyle iki modern mezbahane ile Çağlayancerit, Pazarcık, Göksun, Andırın ve Afşin ilçelerimizde de modüler kesimhanelerimiz ile bu alanda 8 milyon liralık yatırım yapılmış oldu.

Tarımsal ürün bazında ise Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimize yüzde 60 fidan desteğimiz var. Bu destek ile çiftçilerimize yaklaşık 15 bin dönüm ceviz, zeytin ve elma bahçesi kurulumunu sağladık. Sulama alanında ise 34 bin dönümü suya kavuşturduk. Bu çalışmalarımız artarak devam etmektedir.

Göksun bölgesinde elmacılıkla uğraşan çiftçilerimize hizmet vermek için 3 bin tonluk soğuk hava deposu yapıyoruz. Sayın Valimizin ve Doğaka desteği ile bu projeyi yapıyoruz.

Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın, saygıdeğer Başbakanımız, Sayın Genel Başkan Yardımcımızın, sayın valimizin ve milletvekillerimiz destekleriyle hep beraber Kahramanmaraş’ımızı tarım ve hayvancılık alanında en iyi hale getirme gayreti içindeyiz.

DSİ büyük alanlar dışında kalan yerlerde sulama konusuna bakmadığı için Büyükşehir Belediyesi olarak özelliklede kırsal alanlarda sulama konusuna yetişememekteyiz. Bu konuda Kahramanmaraş’ımızın IFAD kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Biraz önce üreticilerimiz de belirttiler. Yüzde 30 düve desteği konusunda da Sayın Bakanım yardımlarınızı bekliyoruz Kahramanmaraş olarak” diye konuştu.

Başkan Erkoç’un konuşmasının ardından kürsüye gelen AK Parti Tanıtım ve Medyadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal ise Ortadoğu'daki sorunlara ve Türkiye'nin bulunduğu noktaya dikkat çekerek şunları söyledi: “"Birileri ısrarla diyor ki, '15 yılın sonunda geldiğimiz noktaya bakar mısınız Suriye'de şu var, Irak'ta bu var, bölgede şu sorunlar var.' Onlara lütfen şunu söyleyin. Bu bölgede bu sorunlar yaşanırken eğer güçlü bir liderlik olmasaydı, Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir lider olmasaydı Ak Parti gibi milletin teveccühüyle güçlü bir siyasi konsüdülasyon oluşturmuş bir parti olmasaydı bölgemizde de bu sorunlar olsaydı acaba halimiz ne olurdu? Suriye'de yaşananların sorumlusu Türkiye midir? Irak'ta yaşananların sorumlusu Türkiye midir? Mısır'da, Lübnan, Libya'da yaşamaların sorumlusu Türkiye midir? Bölgede yaşanan olayları, bölgede kurulan tuzakları hep beraber izliyoruz. Türkiye hamdolsun güçlü, kararlı, oynanan oyunun farkında ve oyunları bozarak yoluna devam ediyor. Eğer biz bugün Türkiye'de bu birlik ve beraberliği sağlamamış olsaydık, bu kararlılığı oluşturmamış olsaydık Allah korusun Türkiye'nin hali nice olurdu düşünmek bile istemiyorum. Bu milleti korkutmak istiyorlar, endişelendirmek itiyorlar, bölgede artık terör döneminden kendilerince bölgeyi dizayn etme dönemine geçmiş bulunuyorlar. Türkiye bunlara izin vermeyecek güçtedir, Türkiye muktedirdir, Türkiye, bölgesinde kendisine rağmen herhangi bir oyun kurulmasına bugüne kadar müsaade etmedi, bundan sonra da müsaade etmeyecektir."

Açılış konuşmalarında son olarak kürsüye gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 80 milyon insanın protein miktarını artırma gayretinde olduklarını söyledi

Bakan Fakıbaba yaptığı konuşmada: “Bu kardeşiniz hep emrinizde ve hep şunu söylüyorum. Biz her zaman üreticinin de, üretici ile tüketici arasında olan esnafa da, sanayiciye de, ithalatçıya da, ihracatçıya da açık ve net konuşalım biz her zaman onların yanında olacağız. Niye? 80 milyon tüketicim var benim, 80 milyon kardeşim var benim onların da mutlaka ve mutlaka protein oranını artırmamız lazım. Bizim torunlarımızın et yemesi lazım. Bizim gençlerimizin daha fazla süt alması lazım, daha fazla protein alması lazım. Buna hep beraber fedakarlık yapacağız. Ne isterseniz emin olun halkın parasını halka yani size harcamak için görevlendirildim. Sayın Cumhurbaşkanım ve Başbakanımın bana ilk talimatı 'Fakir halkı koruyacaksın üreticiye destek vereceksin Fakıbaba' dedi, ben de emrin olur 'Sayın Cumhurbaşkanı' dedim. Onun için rahat olun biz sizin emrinizdeyiz. Bakın düveyle ilgili destek diyorsunuz, aldık, Kahramanmaraş'ı da aldık” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Kahramanmaraş Canlı Hayvan Borsası ile ilçelerdeki Modüler Kesimhanelerin açılış kurdelesi kesildi.

Açılışın ardından Canlı Hayvan Borası gezilerek üreticilerle sohbet edildi.