Kahramanmaraş Ülkü Ocakları tarafından gerçekleştirilen anma programı İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunması ile başladı.

Daha sonrasında Kur’an-ı Kerim Tilaveti’nin ardından bir konuşma yapan Ülkü Ocakları Kahramanmaraş İl Başkanı Hüseyin Kayış: “Gavim kardaşlarım.25- 26 Şubat 1992 tarihinde Türk dünyası yasa bürünmüş, Hocalı’da gerçekleşen olayları akabinde çoğu; savunmasız insanlardan, soydaşlarımızdan oluşan çocuk, yaşlı ve kadınlarımız toplamda 613 soydaşımız vahşice katledilmiştir!

Hamile kadınlarımızın karınlarımızın deşildiği, küçük balalarımızın kafalarının koparıldığı, camilerin ahıra çevrildiği bu olaylar Türk milletinin ortak acısıdır. Tarihe Hocalı Soykırımı olarak geçmiştir. Hocalı soykırımının 27. yıldönümünde şahadete yürüyen soydaşlarımızı rahmetle anıyorum. Gayım gardaşlarım anımız bir, acımız bir, Morslar köprüsünden Çin Şeddi’ne, Kırım’dan Türkmeneli’ne bizler büyük bir aileyiz. Biz büyük Türk Milletiyiz! Şahadete eren soydaşlarımızı rahmetle anıyorum. Aziz ruhları şad olsun. Cenabı Allah Türk’e yar olsun, Turan eller var olsun.

Bu vesile ile Hocalı Şehitleri Millet Bahçesi’ni yaparak hizmete sunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Fatih Mehmet Erkoç’a çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Daha sonra bir açıklama yapan Kahramanmaraş Azerbaycan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tural Şahbazlı ise Hocalı’da gerçekleştirilen katliama ilişkin bilgiler aktardı.

Başkan Şahbazlı yaptığı açıklamada: “İnsanlık dramı olarak görülen Hocalı katiamının gerçekleşmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan’a bağlı kuvvetler tarafından toplu şekilde öldürülmesi olayıdır. Ermeni güçlerinin 1991’in sonlarına doğru ablukaya aldığı Hocalı, 936 kilometrekarelik alana sahipti. 2 bin 605 ailenin, 11 bin 356 kişinin yaşadığı bir kasaba olan Hocalı’da Aralık 1991’de Karabağ’ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini işgal eden Ermeniler daha sonra Hocalı’yı hedef aldı.

Ermeni kuvvetleri 25 Şubat’ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Yaşanan sadece insanların katledilmesi değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde bir çoğunun yakılmış olduğu, gözlerinin oyulduğu tespit edildi. Hamile kadınlar ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlendi.

Biz de bu parkın yapılmasında ve hizmete sunulmasından dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a, bu anlamı programın düzenlenmesinden dolayı da Ülkü Ocakları Kahramanmaraş İl Başkanı Hüseyin Kayış başkanımıza ve tüm katılımcı ülkücü kardeşlerimize teşekkür ediyorum” diye konuştu.