Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Meclisi yeni dönemde ilk meclis toplantısını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör başkanlığında gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ilk meclis toplantısı divan katibi üyeliklerine üye seçimi ile başladı.

Burada kısa bir açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın gerçekten güzel bir demokrasi sınavı verdiğine dikkat çekerek: ''Artık seçim geride kaldı. Milletimizin iradesi nasıl tecelli ettiyse ona biat edeceğiz ve bundan sonra da önümüze bakacağız. Yönetmelik ve kanun gereği bu meclis toplantımıza iki en genç meclis üyemiz katip üyesi olarak Harika Fatma Açıksarı ve Ayfer Çerçi divan katipleri seçilene kadar katip üye olarak davet ediyoruz'' dedi.

Divan katiplerinin oluşturulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden Meclis toplantısında daha sonra bir önceki meclis toplantısının tutanak özetinin oylanması ile devam etti.

Meclis gündem maddelerine geçilerek Büyükşehir Belediyesi Meclisi komisyonlarının seçimleri yapıldı.

Gündemin birinci maddesinde Meclis Başkanlık Divan seçimi yapılması oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin ikinci maddesinde 2019 yılı ihtisas komisyon üye seçimi yapıldı.

Gündemin üçüncü maddesinde 2019 yılı Encümen üyeliği seçimleri kapalı zarf usulü yapılarak seçimlerin sonunda Hanefi Mahçiçek, Necati Okay, Mehmet Gürbüz, Arif Şen ve Adnan Türkmen Encümen üyeliğine seçildi.

Gündemin dördüncü maddesinde Denetim Komisyonu Raporunun okunmasının ardından oy çokluğu ile kabul edildi.

Gündemin beşinci maddesinde 2018 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin altıncı maddesinde kadro ihdası ve iptalinin görüşülmesinde Büyükşehir Belediyesinden 5 daire Başkanı, Teftiş Kurulu Başkanı, Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanı kaldırıldı. 4 adet şube müdürlüğü ihdas edildi.

Kaski Genel Müdürlüğünden Strateji Geliştirme Daire Başkanlığının Mali Hizmetler Daire Başkanlığı olarak, İşletmeler Dairesi Başkanlığının ise İlçe Hizmetleri Dairesi Başkanlığı olarak değiştirilmesi, 1. Dereceli kadrolardan Daire Başkanlığı, Abone İşleri Dairesi Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığını kadrolarının kaldırılması oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin yedinci maddesinde Sosyal Denge Sözleşmesi imzalanması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin sekizinci maddesinde Kamu ve Özel Sermayeli Bankalardan kredi kullanılması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin dokuzuncu maddesinde Sürdürülebilir Şehirler Projesi (SSP) kapsamında İller Bankası avro hibeye ilişkin alt finansman imzalanması hususunda Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesine ilişkin teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin onuncu maddesinde Büyükşehir Belediyemiz ile Türkiye Belediyeler birliği arasında ortaklaşa gerçekleştirilecek 2. Uluslararası robot yarışması düzenlenmesi hususunda protokol yapmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanına yetki verilmesinin görüşülmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündemin onbirinci maddesinde Araç ve İş makinası kiralama ihalesinin 5393 sayılı Belediye kanunun gelecek yıllara yaygın hizmet yüklemeleri başlıklı 67. Maddesinde belirtilen maksimum süre kadar ihale edilmesinin görüşülmesi teklifi oybirliği ile kabul edildi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümünde meclis üyeleri kendilerini tanıttılar.

Başkan Güngör Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin ilk meclisinin ilk oturumunun sona erdiğini ifade ederek oturumu kapattı.

"ŞİMDİ İŞ ZAMANI, HİZMET ZAMANI"

Yeni dönemin ilk meclis toplantısı sonrasında Kanal Maraş ikrofonlarına açıklama yapan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, yeni hizmet sürecinin hayırlara vesile olmasını diledi. Başkan Güngör, "Hayatımda ilk defa Meclis toplantısına başkanlık ettim. Birçok Meclis toplantısına katıldım çünkü Türkiye Belediyeler Birliği olarak 10 yıl görev yaptım. Bütün Meclis Toplantılarına katıldım ama Meclis Başkanlığını ilk defa yaptım. İlk defa yapma tecrübesi anlamında değil çünkü orada 811 kişilik bir Meclis var ve çoğu da Belediye başkanı. Bu günde nasip oldu şehrimize Başkan seçilip bu meclise başkanlık ettik. Çok güzel bir uyum içerisinde gerçekleşti. Seçimden sonraki ilk toplantı rutin yapılması gereken işler var, bunlar Meclis Başkan vekilliği, katip üyeler, komisyonları, encümen seçimi gibi hususlar bunları yapmamız gerekiyordu hamd olsun bunu da yaptık. Bütün kararlar da oy birliğiyle geçti. Hep şunu ifade ettik dedik ki biz; AK Parti'mizin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak başladık sonra Cumhur İttifakı'nın adayı olduk, mazbatayı alınca da tüm şehrin Belediye Başkanı olduk dedik. Bu anlayış içerisinde devam edeceğiz. Meclisler yerel yönetim sisteminde karar ve denetim organıdır yani yerel yönetim hangi sıfatta olursa olsun ki belediye de bir yerel yönetim Meclisler karar ve denetim organıdır ve birçok husus stratejik ileriye dönük hususlar Meclis'de istişare edilir. Komisyonlar da onlara döküman hazırlar daha detaylı işleri çalışırlar Meclisin kararını kolaylaştırırlar. Biz de Meclisimizin bu yasayla yada Belediye organı olarak kendisine yüklenen fonksiyonu iyi kullanmayı düşünüyoruz. Ben tekrar bu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum. İyi bir başlangıç yaptık önümüzde şimdi iş zamanı, hizmet zamanı el birliğiyle bunu yapacağız" dedi.

Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek: "Büyükşehir Belediyemizde Yeni dönemin ilk toplantısını Büyükşehir Belediye Başkanımızla beraber bugün yaptık. Bizler daha önce kendi Belediyelerimizde ilk toplantımızı yapıp oralarda komisyonlarda görev alacak arkadaşlarımızı seçmiştik. Bu günde Büyükşehir Belediyemizin komisyonda görev alacak arkadaşlarımızı seçtik. Gündemin diğer maddeleri vardı onları da sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız  arkadaşlarımızın onayına sundu. Geçmiş dönemlerde olduğumuz gibi bu dönemde de bütün arkadaşlarımız demokrasinin önemli ayaklarından bir tanesi. Seçimle gelmiş millet iradesiyle gelmiş arkadaşlarımızdır. Kahramanmaraş'ın geleceğini daha güzel günlere taşımak, daha güzel projelerle Kahramanmaraşlı kardeşlerimizi hemşehrilerimizi buluşturmak ve inşallah onları daha güzel daha yaşanabilir bir Kahramanmaraş oluşturmak için hep beraber inşallah el birliğiyle gönül birliğiyle gayret edeceğiz. Bugün başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Büyükşehir Belediyesine seçilip gelen bütün arkadaşlarımızı kutluyorum onlara güzel hayırlı çalışmalar diliyorum"

Elbistan Belediye Başkanı Mehmet Gürbüz: "Meclisimizin hayırlı olmasını diliyorum. Ben ilk toplantımızı gerçekleştirdim. Komisyon seçimlerimiz oldu. Burada Elbistan çok güçlü bir şekilde temsil edildi. Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör beye göstermiş olduğu teveccüh nedeniyle teşekkür ederim. İl Başkanımıza çok teşekkür ederim. Biliyorsunuz Büyükşehirler İlçelerle bütünleşip çalıştığında ilçelere çok daha fazla hizmet geliyor. Bunun ilk sinyalini de Hayrettin Güngör bey vermiş oldu.  Kuzey ilçelerinin özellikle de Elbistan'ın temsili noktasında bütün komisyonlarda üyelerimiz var. Encümen de temsil yetkimiz oluştu. Ben bunun yeni çalışma dönemininde yeni bir güç olduğunu, işaret fişeği olduğunu düşünüyorum. Bu vesile ile tekrar hayır olmasını temenni ediyorum"

Andırın Belediye Başkanı Ahmet Doğan: "Bildiğiniz gibi bugün Büyükşehir'in Belediye Meclisi olarak toplandık. Yeni Belediye Başkanlarımızla ve Büyükşehir Meclis Üyelerimizle tanıştık. Bu toplantımızın Kahramanmaraş için, bütün ilçelerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Güzel bir toplantı oldu dolayısıyla bundan sonra bütün ilçeler olarak Büyükşehir olarak çalışmalara başladık ve devam edeceğiz inşallah"

Göksun Belediye Başkanı H.Coşkun Aydın: "Öncelikle şunu söylemek istiyorum Kahramanmaraş'ımıza hayırlı hizmet ve hayırlı yatırımlara vesile olsun temennimiz budur. Tabi bugün yasa gereği mali idareler seçimlerinin kesinleşmesinden ve ilanından sonra ilk 5 gün içerisinde kendiliğinden toplanması gereken meclisimiz toplandı. Burada ihtisas komisyonlarımızı seçtik, komisyon üyelerimizi seçtik ve inşallah onlar da kendi başkanlarını seçmek suretiyle önümüzdeki 5 yılın birinci yılını böylece tamamlamak istiyoruz. Başarılı bir 5 yıl olmasını temenni ediyoruz. Gördüğünüz gibi arkadaşlarımız aşağı yukarı hepsi deneyimli, branşları güzel, inşaat mühendislerimiz, avukatlarımız, mali müşavirler yani donanımlı bir meclis olduğunu herhalde sizlerde farketmiş olmalısınız. İnşallah Kahramanmaraş'ımıza hep birlikte çok güzel hizmetler yapmanın onuru ve gururunu yaşayacağız diyorum burdan hayırlı olmasını temenni ediyorum"

Pazarcık Belediye Başkanı İbrahim Yılmazcan: "Çok heyecanlıyım ve çok mutluyum. Halka hizmet etmek hakka hizmet etmek inşallah Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Hayrettin Güngör beyin liderliğinde ve önderliğinde Pazarcığımıza güzel hizmetler yapacağıma inanıyorum. Tabi bu süreç içerisinde Cenab-ı Allah bizleri, Pazarcıklı hemşehrilerimize karşı mahcup eylemesin. Cumhurbaşkanımızın Gönül Belediyeciliğini Pazarcık'tan başlattım. İlk etapta Belediye Başkanlığı'nın makam odasının kapısını sökerek halkla bir oldum, bundan sonra Pazarcıklı hemşehrilerimin Belediye Başkanı oldum 31 Mart'tan sonra da hizmetkarları oldum. Bu duygu ve düşüncelerle Pazarcıklı hemşehrilerimize hizmet etmek benim boynumun borcu olacak, teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum" şeklinde konuştular.