Maraş dondurmasını daha fazla tanıtmayı ve pazardan aldığı pay oranına katkıda bulunmayı hedefleyen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, dondurma müzesini tamamlayarak geçtiğimiz yıl ziyaretçilere açılan Dondurma Müzesi'ne ziyaretçi akın akın ediyor.

GEÇMİŞİN İZLERİ ANLATILIYOR

Dulkadiroğlu ilçesindeki Katip Han Konağın’da bulunan vatandaşların ziyaretine açılan dondurma müzesinde, geçmişin izleri teknolojik ortamlarla anlatılmaya çalışılıyor.

Müzeye, sadce Türkiye’nin dünyanın farklı ülkerinden insanlar ziyaret ederken Kahramanmaraş dondurma hakkında bilgi alıyor. 

ÜCRETSİZ

Müzeyi gezenler müzenin ücretsiz olduğunu belirterek, görmeleri için tavsiyede bulundu.

Muhabirimiz Ayşe Asır ile Kameraman Kurtuluş Karaaslan'la birlikte müzeyi gezdi. Kahramanmaraş denince akla öncelikle şüphe yok ki kendine has tadı ve yoğunluğu ile dünyaca meşhur Maraş Dondurması geldiği için sizlere dondurma yapımında kullanılan malzeme ve aletler salonu, dondurma yapım salonu, değişik dönemlere ilişkin dondurma satış usullerinin gösterildiği sergileri, giriş katındaki otantik kafeteryası , tahnit sanatı ile doldurulmuş keçileri ve çocuklar için tasarlanmış dondurma temalı dokunmatik oyunları ile lezzet tutkunlarını ekranlara taşıdı.

MARAŞ DONDURMASININ TARİHÇESİ

Kahramanmaraş dondurması, Ahir Dağı ve Maraş Dondurma ustalarının bir mucizesidir. Ahir Dağının yüksek yamaçlarında Maraş Coğrafyasına özgü kekik, keven,sümbül ve çiğdem gibi çiçeklerle beslenen keçilerin eşsiz kıvam ve aromaya sahip sütleri ve Ahir Dağının topraklarından baharla beraber yeşeren yabani orkide çiçeklerinin yumru köklerinden elde edilen Salep’in Dondurma ustalarının mahir ellerinde benzersiz bir lezzete ulaşarak Türkiye’de tek, Dünyada marka olmuştur.Osmanlılar Döneminde saraylarda “karsambaç” adı verilen bir yiyecek türünün farklı bir uzantısı olarak bulunmuştur. Yörede Maraşlı Osman Ağa diye bilinen kişi Osmanlı Saraylarına ve asil konaklarına yabani orkide (Salep) satardı.

Bir gün satış bittikten sonra artan salebi şeker ve süt karışımı olarak kara gömmüş. Ertesi gün baktığında, salebin kıvamındaki değişiklik dikkatini çekmiş. Süt, Şeker ve sahleb karışımının yoğunluk kazandığını ve sakız gibi uzadığını görmüş. Önce kendisi tatmış ve farklı bir lezzet olduğunun farkına varmış ve kendi çevresinde bir çok kişinin bu yeni bulunan gıda maddesini tadıp beğenmesi ile salepli Karsambaç olarak bilinen bu gıda maddesi üç kuşak sonra Maraş Dondurması olarak tanınmaya başlar. Kahramanmaraş Dondurmasının en büyük özelliği üretiminde kullanılan sütün keçi sütü olmasıdır. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan sütler, mikroorganizmalardan arındırılıyor. Daha sonra bu süte önce sahlep, ardında şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendirdikten ve eksi 6 derecede soğutulduktan sonra tüketime sunulur. İçerisinde A B C D ve E grubu vitaminleri ile kalsiyum fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum demir ve çinko gibi mineraller de bulunan Kahramanmaraş dövme dondurmasının 100 gr. sade dondurmada 135 mg kalsiyum, 115 mg fosfor, 100 mg. sodyum, 160 mg. potasyum, 0,1 mg. demir, 130 mg. A vitamini, 0,21 mg.E vitamini 0,25 mg. B vitamini ve 0,13 mg. diğer vitaminlerin olduğu tespit edilmiştir. Bugün Kahramanmaraş dövme dondurması 50 farklı çeşit ve tat da üretilip yurt içi ve yurt dışına dağıtımı yapılmaktadır.

Kaynak: Kanal Maraş