Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan STEM Merkezi’nde yapılan eğitimlere ilişkin bir açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Taşkıran: “Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç her zaman öğrencilerimizin ikinci velisi olduğunu söylemekte. Biz de Büyükşehir olarak öğrencilerimizin eğitim öğretim hayatına katkı sağlamak için STEM Merkezi projesini hayata geçirdik.

Stem İngilizce kök manasına gelmektedir. Aslına bu projenin ilham noktalarından biride işte bu anlamıdır. Yani öğrencilerimizi küçük yaşta eğiterek burada aldıkları eğitimlerin katkısı ile yarın kendi mesleklerinde çalışmaya başlayacaklar ve ülke ekonomisine, teknolojine katkıda bulunacaklar. Daha küçük yaştayken kendi yeteneklerini keşfederek ve geliştirerek ve ileride ne olmak istediğine karara verecekler.

Bu proje kapsamında bir anaokul, iki ilkokul ve iki de ortaokul olmak üzere toplam 5 okulumuzda bilim ve teknoloji sınıfları kurduk. Geleceğin bilim adamlarının bu sınıflarda yetişeceğine inancımız tam. Bu manada eğitimlerimiz hız kesmeden devam edecektir ve yeni kayıtlarımız önümüzdeki hafta başlıyor. Bilime merakı olan tüm öğrencilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.

STEM’in Fen Teknoloji Mühendislik ve Matematik kelimelerinden meydana geldiğine işaret eden STEM Proje Koordinatörü Nejat Tayfun Aksoy ise: “Öğrencilerimizin teorik derslerde gördükleri konuları, farklı uygulamalarla deneyimlemelerini sağlayan bir program. Öğrencilerin matematik ve fen bilimlerini günlük hayatta ne şekilde karşımıza çıktığını öğrenmekte, hem de erken yaşta mühendisliğe karşı ilgi duymaları sağlamaktadır.

Artık mekanik sistemler yerini elektronik sistemlere ve bilgisayar yazılımlarına bıraktı. Bunun haricind

e tıp sektörünü de göz önünde bulundurduğumuzda robotlarla gerçekleştirilen ameliyatlar da bulunmakta. Kısacası her meslek alanı bu gelişimden etkilenmekte ve yeni nesillerin de değişimlere kolay adapte olabilmeleri için sağlam temeller kurmaları gerekiyor. Bunun da yolu STEM Eğitimden geçiyor” dedi.

STEM Merkezi’nde eğitimlere katılan öğrenciler ise oldukça başarılı bir eğitim dönemi geçirdiklerini ifade ederek, kendi düşündükleri ve tasarladıkları icatları burada yapma imkanı bulduklarını söylediler. Öğrenciler kendilerine tanına imkanlardan oldukça memnun olduklarını ifade ederek başta Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç olmak üzere diğer ilgililere teşekkür ettiler.

Öğrencilerden Adeviye Cennet Kahveci: Güneş Enerjisi ile çalışan araç ve depolanabilir Enerji İstasyonu kurduğunu ifade etti.

Şule Melda Kenger ve Rukiye Aysima Başaran: TPB yani Türk Plan Bozucu yaptıklarını ifade ederek özellikle sınır ötesi harekatlarında ordumuzun yardımcısı olacak bu araç hem karada hem de denizde hareket edebilmekte, çevrede sesleri alabilmekte ve bir merkezde toplamakta, aynı zamanda çıkardığı sesler sayesinde de karşı tarafın haberleşmesini engellemekte.

Süreyya Nur Küçük ile Hatice Nur Kamalak ise dönme dolap şeklinde yer aldı otoparkı yaptılar.

Zeynep Serra Sıvacı, Asude Kılınç ve Fatma Beyza Tatlı özellikle inşaat sektöründe ve çok büyük yük gemilerinde kullanılmak üzere büyük vinç imal ettiler.