Geçtiğimiz yıllarda edinilen tecrübelerden faydalanılarak ilimiz sınırları içerisindeki yolların açık tutulabilmesi amacıyla meydana gelebilecek yoğun kar yağışı ve buzlanmayla mücadele kapsamında ilimizin coğrafi farklılıkları ve meteorolojik verilere dayanılarak bir planlama yapılmıştır.

Bu planla birlikte kurum ve kuruluşların doğru kaynak kullanımları ve etkili müdahale sağlayacağı değerlendirilmektedir. Ulaşımın aksamaması amacıyla yoğun kar yağışı, buzlanma ve sel baskınları ile mücadele kapsamında;

1. İl genelinde ilçelerimizin meteorolojik verileri takip edilerek kar yağışı, buzlanma ve sel baskınları ihtimali karşısında plan derecesi belirlenecektir. Plan derecesine göre ilgili yerleşim birimlerinin ulaşım alanlarında kar yağışı, buzlanma ve sel baskınları ile mücadele için alarm durumuna geçilecektir.

2. Kar yağışı ve buzlanma ile mücadele çalışmalarında görev alacak personel, araç-gereç ve malzeme bilgileri hazırlanacaktır.

3. Çalışma güzergâhları, araçların bekleme yerleri, solüsyon ve tuz ikmal noktaları belirlenecektir.

4. Vatandaşların yoğun olarak kullandıkları caddeler, yaya geçitleri, hastane ve sağlık ocakları vb. bölgelerdeki kaldırım ve meydanlarda yayaların düşmemesi için tuzlama, kar ve buz temizliği yapılacaktır.

5. Plan derecesine göre kış çalışmaları kapsamında görev yapan personel, araç, ekipman ve malzeme teyakkuz durumunda bulundurulacaktır. Görevli personellerin iaşeleri sağlanacaktır.

6. Kullanılan iş makinelerinin araç ve yakıt donmasına karşı korunması sağlanacaktır.

7. Sevkiyat planı yapılacak, gerektiğinde sorunlu bölgelere diğer bölgelerden destek sağlanacaktır.

8. Kar yağışı, buzlanma ve sel baskınları ile mücadele çalışmaları faydalı her türlü gelişime açık olacaktır.

9. Karşılıklı araç geçişleri ve sollamalar için yollar cepli olarak açılacaktır.

10. Kış şartlarında araç sürücülerinin dikkatli olmaları, vatandaşlarımızın mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaları ve 112 Acil Çağrı Merkezini gereksiz yere meşgul etmemeleri hususlarında halkımızı bilinçlendirmesi amacıyla basın yayın yoluyla (broşür, haber vb.) duyurular yapılacaktır.

11. Vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla değişken mesaj sistemi ekranlarından (VMS) hava durumunu gösteren meteorolojik bilgiler aktarılacaktır.

12. Yoğun kar yağışlarında ambulansların ulaşamadığı yerlerde İl AFAD Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne ait paletli araçlar kullanılacaktır.

13. Tüm ihbarlar AKOM 112 acil durum hattına yapılacak, AKOM komuta merkezi tarafından tüm ekipler yönlendirilecek ve kapalı yol açıldığında AKOM komuta merkezine bilgi verilecektir.

14. Minibüs ve halk otobüsleri yoğun kar yağışı ve buzlanma esnasında zincir takmaları ve bulundurmaları için bağlı bulundukları meslek odalarınca ve Ulaşım Dairesi Başkanlığınca uyarılacaklardır.

15. İş makinesi ve kamyon kullanan operatör ve şoförlerin özellikle kış mevsiminde yıllık izinli olmamaları için izin planlaması yapılacak, zorunlu izin aldıklarında ise adres ve telefon numaraları mutlaka alınacaktır.

16. İlçe belediyelerinde bulunan greyderler ve iş makinaları bölgelerindeki mevcut olası kar mücadelesinde çalışmalara katılacaklardır.

17. Kapanan ve buzlanan yollar Acil Ambulans hizmeti veren 112’ ye bildirilecektir.

18. İhtiyaç halinde DSİ ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından araç ve personel desteği verilecektir.

19. Yayla yerlerindeki büyük ve küçük baş hayvanların (1000 rakım üzeri) 01 Aralık 2018 den itibaren 01 Mart 2019 tarihine kadar merkezi yerlere indirilmesi hususu İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilecektir.

20. Kış şartlarından dolayı ulaşımı zor olan kırsal mahallelerde hamile bayanların doğuma yakın dönemde uygun tarihlerde sağlık kurumlarının misafirhanelerine davet edilmesi hususu İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilecektir.

21. Araçlar yolu kapattığında şoförler cemiyeti çekicileri tarafından çekilmesi hususu Şoförler Cemiyetine bildirilecektir.

SEL VE SU BASKINLARI İLE MÜCADELE

22. Kapalı Çarşı çatı temizliği, “Kapalı Çarşı Yönetimi” oluşana kadar KASKİ tarafından yapılacaktır.

23. Çarşı içi temizlik ve kanalların temizliği Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca yapılacaktır.

24. Şehir merkezlerindeki yağmur suyu kanallarının belirli aralıklarla KASKİ tarafından temizlenmesi yapılacaktır.

25. Sonbahar, kış mevsiminde yaprak, gazel vs. çöplerin ızgara ve mazgallara girmemesi için sorumluluk alanına göre ilçe belediyeleri temizliğe daha da hassasiyet göstereceklerdir.

Toplantıya, Genel Sekreter Yardımcısı, İtfaiye Dairesi Başkanı, Fen İşleri Dairesi Başkanı, Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İlçe Belediyeleri Başkanlıkları, AFAD, DSİ 20. Bölge Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Karayolları 55. ve 58. Şube Şefleri, Meteoroloji İl Müdürlüğü, AKEDAŞ, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Elbistan İlçe Müdürlüğü katılım sağlamıştır.