Zikir nedir? 

Kavram olarak zikir, Allah'ı anmak üzere söylenmesi ve yapılması tavsiye edilen, sözlü ve ameli eylemleri kapsayan davranışların tümüdür.

Peki, siyaset nedir? 

Arapça kökenli olan bu kavramın anlamı devlet, yönetme ve yönetim anlamlarına geliyor. Politika sözlükte: Devletin etkinliklerini amaç, yöntem ve içerik olarak düzenleme ve gerçekleştirme esasının bütünüdür. Mecaz anlamda ise: Bir hedefe varmak için karşısındakilerin duygularını okşama, zayıf noktalarından veya aralarındaki uyuşmazlıklardan yararlanma ve bu yollarla işini yürütmek anlamına gelir.

Pazarcık ilçesinin sarıl mahallesinde gerçekleşen zikir halkası ve siyasetçilerin oy isteme mevzusuna girmeden önce şunu ifade edelim:

Allah'ı anmak olarak belirtilen zikrin İslam dininde bir şekli yok, ruhu var. Namaz, bu manada en büyük zikirdir. Lakin onun nasıl kılınacağı, şekilleri, farzı, sünneti peygamber efendimiz tarafından açıklanmıştır. Dinde aslolan; Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. İslam'ın devlet ve güç olduğu dönemlerde mabetler, sadece namaz kılınan yerler değil bilakis halifenin, devlet başkanının ümmeti bir arada topladığı, dertlerini dinlediği, çareler ürettiği bir meclistir adeta. Ancak günümüz toplumunda devlet yönetimi seküler yani laik olduğu için, dinin yaşam alanı oldukça kısıtlıdır. Buna açıklık getirdikten sonra şimdi asıl konumuza gelelim.

Sosyal medyada bir video paylaşıldı…

Bu video da, zikir edenleri bekleyen Pazarcık Cumhur ittifakı adayı ve ilçe başkanları gözüküyor…

Tarikatlar konusuna az buçuk vakıf olanlar bilirler ki...

Her tarikatın zikir yapma biçimi farklıdır. Bazı tarikatlar sessiz zikir yapar, bazıları sesli...

Mesela Nakşiler sessiz zikir yaparken Kadiriler ve Rufailer sesli zikir yapar.

Bir itiraf: Hiç canlı sesli zikir izlemedim ama ne zaman sesli zikir videolarına rastlasam muhakkak izlerim. Ritimden etkilenirim, insanların kendinden geçişlerini şaşkınlıkla karşılarım.

Kadiriler, Rufailer... Bu coğrafyada zikir geleneğini asırlardır sürdürüyorlar. Atatürk döneminde bile zikirlerini yapmışlardır. Fark nerede?

Fark şurada: Çekilen ve yayınlanan video da, 31 Mart yerel seçimlerine doğru sayılı günler kalmışken Pazarcık AK Parti ve Cumhur ittifakı adayı İbrahim Yılmazcan ve Cumhur ittifakının iki ilçe başkanı ve 
AK Parti'nin eski bir Milletvekili Pazarcık Sarıl Mahallesindeki bir cami de, zikir edenler var. Ve onlardan oy istemek için zikir halkasının bitmesini bekliyorlar…

Ara sıra da zikir halkasının ritmine kendilerini kaptırıyorlar… 

Pazarcık; dengeler itibariyle çok değişik bir ilçe…

Bu dengeleri iyi gözetmek lazım…

Bu zikir törenlerini; Kimi ''Cumhuriyet'in bittiği yer'' diye yorumluyor... Kimi de “Burası milletin camisidir, milletin her rengi bu camiyi istediği gibi kullanır” diye yorumluyor. Ben “Milletin her rengi, ibadet için bir camiyi istediği gibi kullanır” diyenlerden yanayım.

Fakat beynimde zonklayan bir soru var: ''Milletin renklerinden biri olan Alevi yurttaşlarımız, Sarıl Mahallesi'ndeki veya başka bir cami de cem yapabilirler mi? Gerçi gelenek ve görenek buna imkân tanımıyor. Mesela bizim Alevi kardeşlerimizin köylerinin hiç birisinde cami yok, genelde cem evi vardır. Onlar kendilerine göre ritüellerini orada yapıyorlar.

Veyahut şöyle sorayım: Cumhur İttifakı adayı İbrahim Yılmazcan ve beraberindeki heyet, alevi yurttaşlarımızın herhangi bir cem evinde bir ayinin bitmesini bekleyip onlardan da oy isteyecekler mi? Veya istediler mi?''

Dedim ya!

Pazarcık; dengeler itibariyle çok değişik bir ilçe… Mezhep, meşrep kavgalarından çok çektik. Dolayısıyla tehlikeli zemin oluşturmaya fırsat vermemek gerekir.

Bana göre; siyasi beklenti için din ve mabetler kullanılmamalı. Kişinin dini, yaptığı zikir elbette kimseyi ilgilendirmez, herkes inanç ve düşünce özgürlüğüne sahiptir. Farklı inançlardan ve kültürlerden olanlara bile saygımız varken, elbette camide zikir halkasına da saygımız var. Ama bir şartla: Seçim arifesinde camide politik kaygılarla çalışma yapmak, son derece yanlış ve hassas bir konudur. Aynı başkan adayının daha önce de bir videosu sosyal medyaya düşmüş, alınan tepki üzerine kaldırılmıştı.

Demem odur ki:

Yahu Allah aşkına, Müslüman ferasetli olur… Vakarlı olur, bir dik duruşu olur… Yüce İslam dininin kıstaslarını korumanız gerekirken politik tercihlerinize alet etmeyin…

Bir oy uğruna bu tür videoları çektirmeyin… Yayınlatmayın…